Irans president langer ut mot Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans president Hassan Rouhani sier det ville være svært synd hvis atomavtalen fra 2015 blir ødelagt av «skurkaktige politiske nykommere».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rouhanis kommentar har klar adresse til USAs president Donald Trump, som tirsdag holdt sin første tale i FNs hovedforsamling i New York. Han benyttet talen til å rette en bredside mot atomavtalen som er inngått mellom Iran, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA.

Avtalen har som mål å hindre Iran i å utvikle atomvåpen, og bytter innsyn i Irans kjernefysiske virksomhet mot lettelser i sanksjonene mot landet. Den er resultatet av to år med intensive, multilaterale forhandlinger og er støttet av FNs sikkerhetsråd.

– For å være ærlig, så er avtalen en skam for USA, og dere har nok ikke hørt siste ord, sa Trump. Uttalelsen tolkes som om han planlegger å trekke USA fra avtalen.

Irans president mener USA svekker sin egen troverdighet ved å true med å gå ut.

Les også: Iran truer med å trekke seg fra atomavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA undergraver den internasjonale tilliten til forhandlinger med landet og til å godta deres ord eller løfter, sa Hassan Rouhani i FNs hovedforsamling onsdag. Han la vekt på at det dreier seg om en internasjonal avtale som ikke tilhører ett eller to land.

Han kalte Trumps retorikk absurd og hatefull og sa at den ikke passet i FN.

Israelske myndigheter er blant de fremste kritikerne av avtalen, og statsminister Benjamin Netanyahu begrunner bekymringen med at Iran utgjør en trussel mot Israel og Midtøsten. Han støttes av president Donald Trumps regjering.

Les også: Rouhani innsatt for sin andre periode som Irans president