Orkanen Maria har slått ut hele Puerto Ricos strømforsyning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen Maria slo ut hele Puerto Ricos strømforsyning da den traff land på sørøstkysten av øya onsdag. Allerede er det meldt om omfattende ødeleggelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maria, som har krevd ni menneskeliv på andre karibiske øyer, er den kraftigste orkanen som har rammet Puerto Rico med sine 3,5 millioner innbyggere siden 1932.

Da Maria feide inn over land ved havnebyen Yabucoa, var den nedgradert til en kategori fire-orkan, med vindkast på opptil 70 meter per sekund. Men det var fortsatt en meget kraftig orkan som herjet øya med livsfarlig vind imellom 12 og 24 timer.

Mens titusener av beboere satt i tilfluktsrom i hovedstaden San Juan, brøt ordfører Carmen Yulin Cruz sammen i gråt da hun beskrev de enorme ødeleggelsene hun hadde sett. Hun sa at store deler av byen var under vann.

Borgermester Felix Delgado i byen Catano på nordkysten sier at 80 prosent av husene i det fattige nabolaget Juana Matos er ødelagt.

Les også: Orkanen Maria med omfattende ødeleggelser: – Evakuer eller dø

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krysset øya

Hans opplysninger kom etter at orkanen langsomt hadde krysset den fjellrike øya og nådd fram til nordkysten 25 kilometer vest for hovedstaden San Juan.

På veien rev den opp trær med rota, slo ned kommunikasjonsmaster og slapp store mengder regn. Men på vei over fjellene ble den også nedgradert til kategori tre.

Mange steder er det omfattende oversvømmelser, med biler halvveis under vann i gater som er forvandlet til elver.

Alle landets innbyggere er strømløse, og allerede før Maria gikk i land tidlig onsdag morgen, ble det meldt om bølgeblikktak som fløy rundt og vinduer og dører som ble revet av hengslene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Evakuer eller dø

Myndighetene advarte på forhånd mot det de fryktet kunne bli det verste uværet i dette århundret.

– Dere må evakuere, ellers dør dere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal si dette klarere, sa Puerto Ricos sikkerhetskommissær Hector Pesquera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Puerto Rico har over lengre tid sluppet unna de verste orkanene som vanligvis trekker nord eller sør for øya. Den siste kategori fire-orkanen som traff Puerto Rico, var i 1932.

Men orkanen vil ramme økonomien hardt på en øy som i flere år har vært i dyp økonomisk krise. Langvarig strømbrudd og andre ødeleggelser kan slå beina ut under mange bedrifter som allerede sliter.

Truet St. Croix

Få timer tidligere passerte Maria vestspissen av St. Croix, den eneste av de tre amerikanske jomfruøyene som ikke ble rasert av orkanen Irma en uke tidligere.

Maria var da fortsatt en kategori fem-orkan som beveget seg framover i 17 kilometer i timen, og med vindhastighet på opptil 75 meter per sekund, eller 270 kilometer i timen.

Les også: Intet nytt fra Dominica etter orkanen

Kenneth Mapp, guvernør på De amerikanske jomfruøyene, ba på forhånd folk være på vakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du mister livet ditt når du begynner å tenke på hvordan du skal redde et par skillinger ved å forsøke å hindre noe i å bli ødelagt, brenne ned eller falle sammen, sa han.

Orkanens øye gikk å vidt klar av St. Croix og øyas 50.000 innbyggere, men stormen brakte kraftig regn og vind til kystområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Potensielt kraftigere enn Irma

På Dominica, som Maria passerte mandag som en kategori fem-orkan, er folk og myndigheter slått ut og i sjokk. Den fjellrike lille øynasjonen er uten strøm, uten rennende vann og praktisk talt uten kommunikasjoner, uten fasttelefon, mobiltelefon eller internett.

Les også: Orkanen Maria oppgradert til kategori fire

Men kontakt var tross alt gjenopprettet etter at øya var helt uten forbindelse med omverdenen i mange timer etter at statsminister Roosevelt Skerrit desperat ba om hjelp til alt. Onsdag meldte Skerrit over satellittelefon at det er enorme ødeleggelser, men at de ennå ikke har oversikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vei mot St. Croix hadde Maria allerede kostet minst to personer livet på Guadeloupe, i tillegg til minst sju på Dominica.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart om at Maria om mulig er enda kraftigere enn Irma, som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for litt over en uke siden. Den er nå på vei mot Den dominikanske republikk og Turks og Caicosøyene.