Orkanen Maria med omfattende ødeleggelser: – Evakuer eller dø

Orkanen Maria har nådd land. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen Maria har truffet land på Puerto Rico nær byen Yabucoa sørøst for hovedstaden. USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart mot at Maria muligens er enda kraftige enn orkanen Irma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maria, som allerede har krevd ni menneskeliv i Karibia, traff land tidlig onsdag i den sørøstlige havnebyen Yabucoa.

Da var den nedgradert til en kategori fire-orkan, med vindkast målt til opptil 70 meter per sekund. Det er ventet at den vil herje øya med livsfarlige vinder i mellom 12 og 24 timer, ifølge værvarslingstjenestene.

900.000 mennesker er strømløse, mens en rekke innbyggere har meldt fra til landets radiostasjoner om dører som har blitt revet av hengslene, vanntanker som har løsnet og knuste vinduer. Samtidig meldes det om omfattende oversvømmelser i hovedstaden San Juan, om lag 50 kilometer nordvest for Yabucoa.

–Dette kommer til å bli et ekstremt voldelig værfenomen. Vi har ikke opplevd en hendelse i dette omfanget i vår moderne historie, sier Puerto Rico-guvernør Ricardo Rosello.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Intet nytt fra Dominica etter orkanen

– Evakuer eller dø

Myndighetene hadde på forhånd advart mot det de fryktet kunne bli det verste uværet i dette århundret.

–Dere må evakuere, ellers dør dere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre dette tydeligere enn det, sa Puerto Ricos sikkerhetskommissær Hector Pesquera.

–Puerto Rico blir rammet av en ny monsterorkan. Vær forsiktige, våre hjerter er med dere, vi vil være der for å hjelpe dere, tvitret USAs president Donald Trump.

Puerto Rico har over lengre tid sluppet unna de verste orkanene, som vanligvis trekker nord eller sør for øya. Den siste kategori fire-orkanen som traff Puerto Rico rammet i 1932.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 4.400 mennesker hadde søkt ly i tilfluktsrom rundt om på øya innen tirsdag kveld, sammen med rundt 105 kjæledyr.

Truet St. Croix

Få timer tidligere lå Maria like ved St. Croix, en del av den tidligere dansk-norske kolonien som i dag heter De amerikanske jomfruøyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da var Maria fortsatt en kategori fem-orkan med som beveget seg med en hastighet på 17 kilometer i timen. Vindkastene var på opptil 75 meter per sekund, eller 270 kilometer i timen.

Kenneth Mapp, guvernør på De amerikanske jomfruøyene, ba på forhånd folk være på vakt.

Befolkningen på øya Guadeloupe i Karibia sikrer eiendelene sine mens uværet Maria nærmer seg. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Befolkningen på øya Guadeloupe i Karibia sikrer eiendelene sine mens uværet Maria nærmer seg. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Du mister livet ditt når du begynner å tenke på hvordan du skal redde et par skillinger ved å forsøke å hindre noe i å bli ødelagt, brenne ned eller falle sammen, sier han.

–Det eneste som betyr noe er din families, dine barns og din egen sikkerhet. Resten er ting – glem dem, sa han videre.

Ifølge The Guardian gikk orkanens øye så vidt klar av innlandet på St. Croix og øyas 50.000 innbyggere, men stormen brakte kraftig regn og vind til kystområdene.

Les også: Massive ødeleggelser etter orkanen Maria: – Øya er ødelagt

– Potensielt kraftigere enn Irma

På vei mot St. Croix hadde Maria allerede kostet minst to personer livet på Guadeloupe, etter å ha rasert den lille øynasjonen Dominica fullstendig. Der tok den minst sju menneskeliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart om at Maria om mulig er enda kraftigere enn Irma, som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for litt over en uke siden.

Som følge av Irma er det stor trengsel i flere tilfluktssteder rundt om i Karibia, ettersom flere fikk husene sine fullstendig ødelagt.

I tillegg til at vindkastene kan rive av hustak og velte trær, har orkanen med seg kraftige regnbyger som kan føre til flom i deler av Karibia.