Orkanen Maria med omfattende ødeleggelser: – Evakuer eller dø

Orkanen Maria har nådd land. Se video i vinduet over.

Orkanen Maria har truffet land på Puerto Rico nær byen Yabucoa sørøst for hovedstaden. USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart mot at Maria muligens er enda kraftige enn orkanen Irma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria, som allerede har krevd ni menneskeliv i Karibia, traff land tidlig onsdag i den sørøstlige havnebyen Yabucoa.

Da var den nedgradert til en kategori fire-orkan, med vindkast målt til opptil 70 meter per sekund. Det er ventet at den vil herje øya med livsfarlige vinder i mellom 12 og 24 timer, ifølge værvarslingstjenestene.

900.000 mennesker er strømløse, mens en rekke innbyggere har meldt fra til landets radiostasjoner om dører som har blitt revet av hengslene, vanntanker som har løsnet og knuste vinduer. Samtidig meldes det om omfattende oversvømmelser i hovedstaden San Juan, om lag 50 kilometer nordvest for Yabucoa.

–Dette kommer til å bli et ekstremt voldelig værfenomen. Vi har ikke opplevd en hendelse i dette omfanget i vår moderne historie, sier Puerto Rico-guvernør Ricardo Rosello.

Les også : Intet nytt fra Dominica etter orkanen

– Evakuer eller dø

Myndighetene hadde på forhånd advart mot det de fryktet kunne bli det verste uværet i dette århundret.

–Dere må evakuere, ellers dør dere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre dette tydeligere enn det, sa Puerto Ricos sikkerhetskommissær Hector Pesquera.

–Puerto Rico blir rammet av en ny monsterorkan. Vær forsiktige, våre hjerter er med dere, vi vil være der for å hjelpe dere, tvitret USAs president Donald Trump.

Puerto Rico har over lengre tid sluppet unna de verste orkanene, som vanligvis trekker nord eller sør for øya. Den siste kategori fire-orkanen som traff Puerto Rico rammet i 1932.

Mer enn 4.400 mennesker hadde søkt ly i tilfluktsrom rundt om på øya innen tirsdag kveld, sammen med rundt 105 kjæledyr.

Truet St. Croix

Få timer tidligere lå Maria like ved St. Croix, en del av den tidligere dansk-norske kolonien som i dag heter De amerikanske jomfruøyene.

Da var Maria fortsatt en kategori fem-orkan med som beveget seg med en hastighet på 17 kilometer i timen. Vindkastene var på opptil 75 meter per sekund, eller 270 kilometer i timen.

Kenneth Mapp, guvernør på De amerikanske jomfruøyene, ba på forhånd folk være på vakt.

Befolkningen på øya Guadeloupe i Karibia sikrer eiendelene sine mens uværet Maria nærmer seg. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Befolkningen på øya Guadeloupe i Karibia sikrer eiendelene sine mens uværet Maria nærmer seg. Foto: Dominique Chomereau-Lamotte / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Du mister livet ditt når du begynner å tenke på hvordan du skal redde et par skillinger ved å forsøke å hindre noe i å bli ødelagt, brenne ned eller falle sammen, sier han.

–Det eneste som betyr noe er din families, dine barns og din egen sikkerhet. Resten er ting – glem dem, sa han videre.

Ifølge The Guardian gikk orkanens øye så vidt klar av innlandet på St. Croix og øyas 50.000 innbyggere, men stormen brakte kraftig regn og vind til kystområdene.

Les også: Massive ødeleggelser etter orkanen Maria: – Øya er ødelagt

– Potensielt kraftigere enn Irma

På vei mot St. Croix hadde Maria allerede kostet minst to personer livet på Guadeloupe, etter å ha rasert den lille øynasjonen Dominica fullstendig. Der tok den minst sju menneskeliv.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart om at Maria om mulig er enda kraftigere enn Irma, som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for litt over en uke siden.

Som følge av Irma er det stor trengsel i flere tilfluktssteder rundt om i Karibia, ettersom flere fikk husene sine fullstendig ødelagt.

I tillegg til at vindkastene kan rive av hustak og velte trær, har orkanen med seg kraftige regnbyger som kan føre til flom i deler av Karibia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
01:23VerdenCalifornia forbereder seg på en tredobling i antall sykehusinnleggelser00:58NorgeØkende smitte i Fredrikstad og Sarpsborg00:36Norge322 nye koronasmittede registrert siste døgn23:51Norge26-åring pågrepet og siktet i en av de største narkotikasakene i 202023:46VerdenAserbajdsjanske styrker inntar enda et distrikt som Armenia måtte gi fra seg23:44VerdenBiden sikret seg en litt sterkere seier i Wisconsin etter omtelling23:38VerdenDetaljer fra grov mishandlingssak sjokkerer Sverige23:23VerdenSarkozy mener han har opplevd seks år med ærekrenkelser22:39NorgeMann dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha drept kvinne i Trondheim i fjor22:38NorgeFHI vil ha mer testing av sykehjemsansatte i områder med mye smitte22:19VerdenSkottlands førsteminister vil ha ny folkeavstemning om uavhengighet i 202121:51VerdenDetaljer fra grov mishandlingssak sjokkerer Sverige21:50NorgeFinnmarking må i fengsel for å ha tent på hytta mens kona og datteren var til stede21:41VerdenKvinne mistenkt for å ha holdt sønnen innesperret i opp mot 30 år i Stockholm21:03NorgeNestlé tilbakekaller barnegrøt20:58NorgeHøie gir helsepersonell innreiseunntak20:57PolitikkAndreas Sjalg Unneland vant kampvotering i Oslo SV – Petter Eide vraket20:56VerdenKroatias statsminister har fått påvist coronasmitte20:25VerdenUSA stålsetter seg: – Som om en naturkatastrofe rammet alle 50 delstatene samtidig19:42VerdenSvensk politi fulgte godterispor i snøen og kom over leilighet full av tjuvgods