India vil deportere 40.000 rohingyaer

Indiske muslimer i New Delhi protesterer mot forfølgelsen av rohingyaer i Myanmar. Nå vil indiske myndigheter utvise alle rohingyaer fordi de anses som en sikkerhetstrussel.
Indiske muslimer i New Delhi protesterer mot forfølgelsen av rohingyaer i Myanmar. Nå vil indiske myndigheter utvise alle rohingyaer fordi de anses som en sikkerhetstrussel. Foto: Tsering Topgyal / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indisk høyesterett begynte mandag å behandle klager på regjeringens beslutning om å deportere opptil 40.000 personer fra den muslimske rohingya-minoriteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to rohingyaene som har anket vedtaket, flyktet fra Myanmar for flere år siden og bor nå i en flyktningleir i New Delhi.

Saken blir behandlet samtidig som over 400.000 rohingyaer siden 25. august har flyktet fra Myanmar til Bangladesh.

Ifølge FN utgjør rohingyaene verdens største statsløse samfunn. Forfølgelse og diskriminering i Myanmar har også ført til at mange har flyktet til India, Nepal og Pakistan.

I august varslet den indiske regjeringen at alle rohingyaer vil bli utvist fra landet, selv de som har fått flyktningstatus av FN.

Under høringen mandag framholdt regjeringen at alle rohingyaer utgjør en sikkerhetsrisiko ettersom det er fare for at noen av dem vil kunne hjelpe terrorister. Det ble også hevdet at rohingyaer med militant bakgrunn er aktive i Jammu, New Delhi, Hyderabad og Mewat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rohingyaene har avvist alle bånd til ytterliggående islamistiske grupper.

Ifølge FN er det 16.000 registrerte rohingyaer i India, men mange flere er papirløse.

En av rohingyaene som har klaget på utvisningsvedtaket, Mohammad Salimullah, sier til AFP at han aldri har følt seg som en utlending i India og heller ikke vært redd siden han kom til India for fem til seks år siden.

Behandlingen av saken fortsetter i oktober.