Eksperter tviler på palestinsk forsoning tross Hamas-utspill

Hamas' egne sikkerhetsstyrker holder vakt mens FNs generalsekretær António Guterres holder pressekonferanse på en skole i Beit Lahiya på Gazastripen i slutten av august. Ifølge eksperter har Hamas nå større kontroll over egne sikkerhetsstyrker som følge av en intern samling i den islamistiske bevegelsen. Det kan også gjøre det lettere å få til et samarbeid med Fatah.
Hamas' egne sikkerhetsstyrker holder vakt mens FNs generalsekretær António Guterres holder pressekonferanse på en skole i Beit Lahiya på Gazastripen i slutten av august. Ifølge eksperter har Hamas nå større kontroll over egne sikkerhetsstyrker som følge av en intern samling i den islamistiske bevegelsen. Det kan også gjøre det lettere å få til et samarbeid med Fatah. Foto: Adel Hana / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtøsten-eksperter har liten tro på palestinsk forsoning med det første til tross for egyptisk megling og en tilsynelatende utstrakt hånd fra Hamas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en avgrunn mellom Hamas og Fatah, fastslår historieprofessor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

Hun tror Hamas er nødt til å komme med et utspill fordi den islamistiske bevegelsen er presset både av Gazastripens sivilbefolkning og mer ytterliggående, islamistiske fraksjoner i den palestinske enklaven.

– Situasjonen er så prekær både økonomisk og sosialt for de nærmere to millioner menneskene som er sperret inne på Gazastripen, at de er nødt til å gjøre noe, sier Henriksen Waage til NTB.

– Historisk mulighet

Hamas har etter en ukes samtaler i Egypt foreslått å gi tilbake regjeringsmakten på Gazastripen tilbake til mer sekulære Fatah.

I en uttalelse søndag varsler Hamas at bevegelsen er rede til å ha samtaler med Fatah i Kairo slik at det kan dannes en samlingsregjering. Samtidig foreslår den valg både på Gazastripen og den israelskokkuperte Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fatah og president Mahmoud Abbas kaller utspillet en historisk mulighet, men skepsisen er samtidig stor. Ifølge en regjeringstalsmann trengs det flere klargjøringer fra Hamas' side.

Den palestinske regjeringen med president Mahmoud Abbas (bildet) i spissen håper på forsoning med Hamas, men spørsmålet er hvilke innrømmelser regjeringen og PLO er villig til å gi Hamas, ifølge eksperter. Foto: Michel Euler / AP
Den palestinske regjeringen med president Mahmoud Abbas (bildet) i spissen håper på forsoning med Hamas, men spørsmålet er hvilke innrømmelser regjeringen og PLO er villig til å gi Hamas, ifølge eksperter. Foto: Michel Euler / AP

– Bedre disiplin

Førstelektor Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo tror at forutsetningene for palestinsk samling er bedre nå enn tidligere ettersom motsetningene internt i Hamas er blitt mindre.

– Ledelsen i Hamas er nå mer uforsonlig, men de sørger samtidig for disiplin slik at bevegelsens væpnede styrker ikke lenger fungerer som spoilere, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg vil ikke sette penger på en umiddelbar løsning eller en endring av status quo, legger han til.

Tuastad understreker også at en palestinsk samling ikke vil bli tatt godt imot i Israel.

– Det kan føre til en ny krig på Gazastripen ettersom Israel ønsker å svekke Hamas, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valg i PLO?

Ett av de viktigste uavklarte spørsmålene er hvorvidt Hamas skal få adgang til Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som i dag er dominert av Fatah, og som aldri har åpnet for å holde valg på representantene.

– Det blir ingen palestinsk forsoning før Hamas blir med i PLO, fastslår Tuastad.

Et annet uløst spørsmål er hva som skal skje med Hamas' egne sikkerhetsstyrker. Gruppen vil aldri kunne oppgi kontrollen over disse, mener forskeren.

Henriksen Waage mener at Abbas heller ikke ønsker et nytt valg på Gazastripen og Vestbredden, slik Hamas foreslår.

– Jeg tror ikke dette meglingsforsøket vil lykkes, sier hun.

Hamas vant det siste palestinske valget i 2006. Dette skapte mer vondt blod mellom de to palestinske grupperingene, og året etter ble Fatahs sikkerhetsstyrker drevet ut fra Gaza. Siden da har Gazastripen vært styrt av Hamas, mens Fatah og Abbas har måttet nøye seg med den israelskokkuperte Vestbredden.

Også i 2011 signerte de to fraksjonene en forsoningsavtale og lovet hverandre at det skulle holdes valg innen seks måneder, men avtalen ble aldri gjennomført.