May: Trusselnivået i Storbritannia hevet til «kritisk»

Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusselnivået i Storbritannia er hevet til høyeste nivå etter T-baneangrepet i London, opplyser statsminister Theresa May.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

May kunngjorde fredag kveld at trusselnivået er hevet til «kritisk», noe som innebærer at et angrep kan være nært forestående.

– Folk vil se mer bevæpnet politi ved kollektivtransport og i gatene, noe som vil gi økt sikkerhet, sa May.

Kunngjøringen skjer i kjølvannet av bombeeksplosjonen i en T-banevogn i London fredag. Ingen mennesker ble drept, men 29 ble fraktet til sykehus med skader. Fredag kveld var 21 personer fortsatt innlagt på sykehus.

Angrepet etterforskes som en terrorhandling, og et stort antall politi jakter på en eller flere gjerningsmenn. IS har tatt på seg skylden for angrepet.

Den hjemmelagde bomben gikk av i en fullpakket T-banevogn ved stasjonen Parsons Street i morgenrushet ved 7.30-tiden fredag.

Bilder og videoer fra T-banen viser en gjenstand som kan se ut som en hjemmelaget bombe plassert inne i en vogn på T-banen. Gjenstanden består av en hvit plastbøtte med en hvit handlepose rundt, med ledninger hengende ut. På flere av bildene kan man se mindre flammer rundt bøtta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Telegraph skriver at hele sprengladningen trolig ikke detonerte. Det var festet en timer på anretningen, ifølge CNN, som har opplysningen fra en kilde med innsyn i etterforskningen.

Statsminister May kunngjorde først at trusselnivået ville holdes uendret, på nivået «alvorlig». Men ved 21.30-tiden fredag ble det likevel hevet til «kritisk», som er høyeste nivå.

Forrige gang trusselnivået ble hevet, var etter terrorangrepet i Manchester i mai, der 22 mennesker ble drept.