Meny

Italias underhus vedtar forbud mot nazi- og fascist-symboler

Benito Mussolini og Adolf Hitler sammen i München i 1938. Foto: AP
Benito Mussolini og Adolf Hitler sammen i München i 1938. Foto: AP
Underhuset i den italienske nasjonalforsamlingen har vedtatt forbud mot bruk av nazistiske og fascistiske symboler i det offentlige rom.

Vedtaket innebærer fengselsstraff fra seks måneder til nærmere tre år dersom man utøver nazistiske eller fascistiske hilsener i det offentlige rom, selger nazistiske og fascistiske effekter eller publiserer nazistisk eller fascistisk propaganda på internett.

Tidligere statsminister Silvio Berlusconis parti Forza Italia stemte imot. Partiet mener den nye loven truer ytringsfriheten. Heller ikke Femstjernersbevegelsen (M5S) stemte for forslaget. Det vil være vanskelig å håndheve loven, mener partiet, som i stedet foreslo å stramme inn eksisterende lovverk mot hatske uttalelser.

Vedtaket må godkjennes i Senatet før det kan tre i kraft, og det må skje før nasjonalforsamlingen løses opp tidlig neste år. På grunn av allerede hektisk program fram til da kan det dermed hende man ikke får tid til å stemme over vedtaket, melder DPA.

Aktuelt:  Nazister får demonstrere i Göteborg: – Ubehagelig

Den jødiske parlamentarikeren Emanuele Fiano for regjeringspartiet Det demokratiske partiet (PD) sier det er nødvendig at Italia slår hardere ned på økende nazistisk og fascistisk nostalgi. Han ble selv møtt med antisemittisme i sosiale medier for sin støtte til loven.

Det er ikke uvanlig å finne Mussolini-kalendere, kopper, nøkkelringer og ølflasker utstilt i italienske butikker, spesielt i Predappio der diktatoren Benito Mussolini er gravlagt. 28. oktober skal det nyfascistiske partiet Forza Nuova marsjere i Roma for å feire at det er 95 år siden Mussolini ble demokratisk valgt, forkastet demokratiet og innførte diktatur.

Aktuelt:

Fant gigantsamling av nazi-effekter i bolighus

98-åring avslørt som nazi-kommandant

Populært