Meny

130 tonn tungt fettberg blokkerer Londons kloakksystem

En 130 tonn tung og 250 meter lang fettklump av våtservietter, bind, bleier og matfett blokkerer Londons kloakksystem. Oppryddingen tar flere uker.

Det vil ta opp til tre uker å fjerne det steinharde fettet, som av vannselskapet Thames Water omtaler som «monster-fettberg».

Fettklumpen er en kvart kilometer lang og veier 130 tonn. Den ligger under en større vei i Whitechapel øst i London.

– Dette fettberget er nok det største vi noensinne har sett. Det er et fullstendig monster og det krever store mannskapsstyrker og maskiner for å fjerne det, fordi det er steinhardt, sier vannverkssjef Matt Rimmer.

Et mannskap på åtte personer tar nå i bruk høytrykksspylere for å forsøke å løse opp fettberget, og deretter suge opp bitene og samle dem i beholdere.

– Det er omtrent som å brekke i stykker betong. Det er frustrerende når man vet at slike situasjoner er fullstendig mulig å unngå. Dette er forårsaket av at folk tømmer ut fett og olje i vasken og kaster våtservietter, bind og bleier i do, sier Rimmer.

London er ikke ukjent med at ting baller på seg i undergrunnen. I 2013 måtte Thames Water bruke ti dager på å fjerne et fettberg på 15 tonn i kloakksystemet i Kingston sørvest i London.

Thames Waters statistikk viser at det tre ganger i timen oppstår blokkeringer forårsaket av fett og fem ganger i timen blokkeringer forårsaket av blant annet våtservietter.

Regningen blir feit nok – det koster rundt 1 million pund, i overkant av 10 millioner kroner, for en måneds arbeid med å rydde opp i griseriet.

Populært