Meny

Sør-Korea testet ny rakett

En Taurus-rakett som for første gang ble testet onsdag, traff sitt mål i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En Taurus-rakett som for første gang ble testet onsdag, traff sitt mål i Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sør-Korea har gjennomført den første prøveutskytingen av en ny rakett som skal styrke forsvaret mot et nordkoreansk angrep.

Det sørkoreanske militæret opplyser at Taurus-raketten ble avfyrt fra et F-15 jagerfly og traff sitt mål på landets vestkyst.

Raketten har en rekkevidde på 500 kilometer og er bygd på en slik måte at den er vanskelig å oppdage på radar før den treffer mål i Nord-Korea, ifølge forsvarsdepartementet.

Sør-Korea har den siste tiden trappet opp sitt militære forsvar som svar på en rekke nordkoreanske rakettutskytinger og prøvesprengninger av atomvåpen. Blant annet er en gammel avtale mellom USA og Sør-Korea om begrensninger på hvor store krigshoder kan være, opphevet.

Et vellykket forkjøpsangrep på Nord-Koreas ledelse ville være vanskelig, men anses likevel for å være det mest realistiske av de begrensede muligheter Sør-Korea har for å avverge at atomangrep.

Halshoggingsenhet

New York Times skriver at Sør-Korea nå skal opprette en såkalt halshoggingskommando som skal ha som mål å drepe Nord-Koreas ledere.

Enheten har ikke som eksplisitt oppgave å ta livet av Kim Jong-un, men det er klart det er det Sør-Korea ønsker å signalisere. Målet er å gjøre nordkoreanerne nervøse og kanskje presse dem til forhandlingsbordet.

Kilder i det sørkoreanske forsvaret sier at enheten kunne gjennomføre aksjoner over grensa mot nord med helikoptre og transportfly om natten.

Les også:   Trump: – Til sjuende og sist det som må skje

Forkjøpsangrep

Avisa skriver at det spekuleres på om Sør-Korea og USA legger planer for muligens å drepe eller uskadeliggjøre Kim og hans ledelse før de kan gi ordre om et angrep.

Utenriksminister Rex Tillerson sier USA ikke er ute etter regimeendring i Nord-Korea, og Sør-Korea sier at deres nye militærtaktikk kun har som formål å balansere trusselen fra nord. Men halshoggingsenheten og den militære opptrappingen kan brukes i forkjøpsangrep.

Opphevelsen av vektrestriksjonene på krigshoder gjør at Sør-Korea kan ha raketter som kan trenge gjennom bunkere under bakken der Kim og ledelsen kunne gjemme seg.

Les også:   Putin vil samarbeide med Nord-Koreas diktator

Populært