Meny

Suu Kyi avlyser FN-møte

En kvinne protester mot Myanmars håndtering av rohingyaene foran Myanmars ambassade i Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En kvinne protester mot Myanmars håndtering av rohingyaene foran Myanmars ambassade i Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Myanmars regjeringssjef Aung San Suu Kyi kommer ikke til å delta på FNs hovedforsamling senere denne måneden, opplyser hennes talsmann Zaw Htay. 

Aung San Suu Kyi skulle delta på den 72. hovedforsamlingen ved FNs hovedkvarter i New York 20. september. Htay oppgir ingen begrunnelse, men sier at landets visepresident Henry Van Thio vil reise i stedet.

Avgjørelsen kommer mens det stormer rundt Myanmars leder på grunn av den omfattende fordrivelsen av rohingya-muslimer fra Rakhine-provinsen til Bangladesh.

Onsdag holder FNs sikkerhetsråd hastemøte om situasjonen der 370.000 rohingya-muslimer på få uker har flyktet fra Myanmar. De er Sverige og Storbritannia som har bedt om møtet i Sikkerhetsrådet.

Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris for sin seige motstand mot Myanmars militære junta, og som i fjor ble tatt imot som en helt i FNs hovedforsamling, har møtt en haglstorm av internasjonal fordømmelse for håndteringen av rohingya-konflikten.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, anklaget i forrige uke Myanmar for systematiske angrep på rohingyaene og kalte det et skoleeksempel på etnisk rensing.

Dalai Lama, den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu og pakistanske Malala Yousufzai, som alle i likhet med Suu Kyi har fått Nobelprisen, har sluttet seg til protestene.

Rohingyaene, en muslimsk minoritet i et ellers buddhistisk Myanmar, nektes statsborgerskap i landet selv om de har bodd i Rakhine i flere generasjoner.

Den siste konflikten startet etter at en væpnet rohingya-gruppe 25. august angrep flere politistasjoner. De militære svarte med omfattende angrep på rohingya-landsbyer, og FN sier de har mange eksempler på at landsbyer er brent til grunnen.

Populært