Suu Kyi avlyser FN-møte

En kvinne protester mot Myanmars håndtering av rohingyaene foran Myanmars ambassade i Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix
En kvinne protester mot Myanmars håndtering av rohingyaene foran Myanmars ambassade i Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myanmars regjeringssjef Aung San Suu Kyi kommer ikke til å delta på FNs hovedforsamling senere denne måneden, opplyser hennes talsmann Zaw Htay.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aung San Suu Kyi skulle delta på den 72. hovedforsamlingen ved FNs hovedkvarter i New York 20. september. Htay oppgir ingen begrunnelse, men sier at landets visepresident Henry Van Thio vil reise i stedet.

Avgjørelsen kommer mens det stormer rundt Myanmars leder på grunn av den omfattende fordrivelsen av rohingya-muslimer fra Rakhine-provinsen til Bangladesh.

Onsdag holder FNs sikkerhetsråd hastemøte om situasjonen der 370.000 rohingya-muslimer på få uker har flyktet fra Myanmar. De er Sverige og Storbritannia som har bedt om møtet i Sikkerhetsrådet.

Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris for sin seige motstand mot Myanmars militære junta, og som i fjor ble tatt imot som en helt i FNs hovedforsamling, har møtt en haglstorm av internasjonal fordømmelse for håndteringen av rohingya-konflikten.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, anklaget i forrige uke Myanmar for systematiske angrep på rohingyaene og kalte det et skoleeksempel på etnisk rensing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalai Lama, den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu og pakistanske Malala Yousufzai, som alle i likhet med Suu Kyi har fått Nobelprisen, har sluttet seg til protestene.

Rohingyaene, en muslimsk minoritet i et ellers buddhistisk Myanmar, nektes statsborgerskap i landet selv om de har bodd i Rakhine i flere generasjoner.

Den siste konflikten startet etter at en væpnet rohingya-gruppe 25. august angrep flere politistasjoner. De militære svarte med omfattende angrep på rohingya-landsbyer, og FN sier de har mange eksempler på at landsbyer er brent til grunnen.