Maduro åpner for dialog med opposisjonen

Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpix
Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Sidali Djarboub / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas president Nicolás Maduro sier han er villig til å møte opposisjonen i et forsøk på å innlede dialog. Opposisjonen er skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dialogforsøket ble kjent tirsdag og er utarbeidet av Spanias tidligere statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero og Den dominikanske republikks utenriksminister Miguel Vargas.

Maduro kunngjorde samme dag at han er villig til å stille opp i samtaler i regi av Den dominikanske republikks president Danilo Medina og Spanias tidligere statsminister.

– Zapatero og president Medina vet svært godt at jeg har vært forkjemper for dialog og at jeg aksepterer dette nye framstøtet, sa Maduro.

Maduro har utpekt sin forgjenger Hugo Chávez' tidligere visepresident Jorge Rodriguez som sin representant i de planlagte samtalene. Rodriguez drar til Den dominikanske republikk «i løpet av noen få timer», sa Maduro.

Skeptisk opposisjon

Opposisjonen sender en delegasjon til Den dominikanske republikk, som onsdag skal holde et sonderingsmøte med Medina. Opposisjonen understreker at det ikke er snakk om start på formelle samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiden for symbolske utspill er over. For å delta i oppriktige forhandlinger krever vi umiddelbar handling som viser reell vilje til å løse landets problemer og som ikke er et forsøk på å hale ut tiden, uttalelser opposisjonskoalisjonen MUD. MUD representerer 18 partier fra et bredt politisk spekter.

Det foreligger ikke noe tidsskjema for de planlagte samtalene.

FN-støtte

FNs generalsekretær António Guterres sier han fullt ut støtter en ny runde med samtaler.

– Generalsekretæren oppfordrer de politiske aktørene i Venezuela til å gripe denne muligheten og forplikte seg til å løse landets utfordringer ved mekling og fredelige midler, sier Guterres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober i fjor tilrettela Vatikanet og De søramerikanske lands union samtaler som endte med at opposisjonen forlot forhandlingsbordet. Begrunnelsen var at regjeringen ikke hadde fullt opp løfter om å forplikte seg til et tidsskjema for valg og løslatelse av politiske fanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

125 drept

Siden da har den politiske krisen i Venezuela eskalert, med nesten daglige demonstrasjoner siden april i år.

I løpet av tiden fram til juli ble 125 personer drept i sammenstøt. FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein slo i august fast at sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av drapene.

Det har funnet sted så omfattende brudd på menneskerettighetene at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten, mener Hussein, som har bedt FNs menneskerettsråd iverksette gransking.

– Døende demokrati

Den politiske krisen har økt i takt med landets voksende økonomiske krise, utløst av fallende oljeinntekter. Det er mangel på matvarer og medisiner, og opposisjonen krever Maduros avgang.

Maduro svarte i sommer med å holde folkeavstemning som ble boikottet av opposisjonen og som omverdenen har stemplet som udemokratisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maduro fikk i avstemningen gjennomslag for å etablere en grunnlovsgivende forsamling. Denne fratok den folkevalgte opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen dens lovgivende makt.

Demokratiet i Venezuela er døende, mener Hussein.

– President Nicolás Maduro ble valgt av folket. Siden den gang har demokratiets levekår blitt forringet. Nå er det vel knapt i live, om det lever i det hele tatt, sa Hussein i forrige måned.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa i slutten av august at Maduro har skapt et diktatur. I juli stemplet USA Maduro som diktator.