FNs flyktningsjef kritiserer Ungarn

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi (nr. fire fra høyre) besøker den lukkede transittsonen på grensa mellom Ungarn og Serbia tirsdag. Foto: Kitty McKinsey / UNHCR via AP / NTB scanpix
FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi (nr. fire fra høyre) besøker den lukkede transittsonen på grensa mellom Ungarn og Serbia tirsdag. Foto: Kitty McKinsey / UNHCR via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn må slutte å automatisk internere asylsøkere, mener FNs flyktningsjef Filippo Grandi. Han er svært kritisk til myndighetenes behandling av flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kaller ikke dette transitt, jeg kaller det arrest, sa Grandi etter å ha besøkt Roszke transittsone tirsdag.

Det er en av to leirer som er inngjerdet med piggtråd på Ungarns 175 kilometer lange grense til Serbia.

Siden april i år har asylsøkere automatisk – og på ubestemt tid – blitt innesperret i leirene i påvente av at søknadene om beskyttelse skal behandles. Journalister har ingen adgang.

Grandi mener Ungarn viser at de har en «veldig klar intensjon» om å begrense tallet på flyktninger som får tilgang til beskyttelse i landet. Høykommissæren er også kritisk til det lave antallet flyktninger som i det hele tatt får lov til å søke asyl – det vil si fem om dagen i hver av de to såkalte transittsonene.

– Det kan ta ukevis, månedsvis før behandlingen sluttføres, sier Grandi, som påpeker at innvilgelsesprosenten for asylsøknader i Ungarn er svært lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høykommissæren sier at forholdene i Roszke er akseptable, men kritiserer selve praksisen med internering. Han ber også myndighetene slutte å internere enslige mindreårige asylsøkere mellom 14 og 18 år.

Ungarns innvandringsfiendtlige statsminister Viktor Orbán forsvarer praksisen. Han mener det er behov for å hindre migranter som har «uavklart status», og som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, i å bevege seg fritt i Ungarn og i EU for øvrig.

Ifølge UNHCR er det i dag bare 471 asylsøkere i Ungarn, de aller fleste av dem i interneringsleirer.

Aktuelt:

Slovakia og Ungarn tapte sak om migrantkvoter i EU-domstolen

Ungarn betaler gjenoppbygging av den kristne byen Tesqopa i Irak

Justisminister Trócsányi: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under