Meny

FNs flyktningsjef kritiserer Ungarn

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi (nr. fire fra høyre) besøker den lukkede transittsonen på grensa mellom Ungarn og Serbia tirsdag. Foto: Kitty McKinsey / UNHCR via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi (nr. fire fra høyre) besøker den lukkede transittsonen på grensa mellom Ungarn og Serbia tirsdag. Foto: Kitty McKinsey / UNHCR via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ungarn må slutte å automatisk internere asylsøkere, mener FNs flyktningsjef Filippo Grandi. Han er svært kritisk til myndighetenes behandling av flyktninger.

– Jeg kaller ikke dette transitt, jeg kaller det arrest, sa Grandi etter å ha besøkt Roszke transittsone tirsdag.

Det er en av to leirer som er inngjerdet med piggtråd på Ungarns 175 kilometer lange grense til Serbia.

Siden april i år har asylsøkere automatisk – og på ubestemt tid – blitt innesperret i leirene i påvente av at søknadene om beskyttelse skal behandles. Journalister har ingen adgang.

Grandi mener Ungarn viser at de har en «veldig klar intensjon» om å begrense tallet på flyktninger som får tilgang til beskyttelse i landet. Høykommissæren er også kritisk til det lave antallet flyktninger som i det hele tatt får lov til å søke asyl – det vil si fem om dagen i hver av de to såkalte transittsonene.

– Det kan ta ukevis, månedsvis før behandlingen sluttføres, sier Grandi, som påpeker at innvilgelsesprosenten for asylsøknader i Ungarn er svært lav.

Høykommissæren sier at forholdene i Roszke er akseptable, men kritiserer selve praksisen med internering. Han ber også myndighetene slutte å internere enslige mindreårige asylsøkere mellom 14 og 18 år.

Ungarns innvandringsfiendtlige statsminister Viktor Orbán forsvarer praksisen. Han mener det er behov for å hindre migranter som har «uavklart status», og som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, i å bevege seg fritt i Ungarn og i EU for øvrig.

Ifølge UNHCR er det i dag bare 471 asylsøkere i Ungarn, de aller fleste av dem i interneringsleirer.

Aktuelt:

Slovakia og Ungarn tapte sak om migrantkvoter i EU-domstolen

Ungarn betaler gjenoppbygging av den kristne byen Tesqopa i Irak

Justisminister Trócsányi: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under

Populært