Redningsoperasjoner i Florida etter Irma

Joe Murphy står i vann til knærne utenfor huset sitt på øya Tybee etter at uværet Irma traff delstaten Georgia. Foto: AP/NTB scanpix
Joe Murphy står i vann til knærne utenfor huset sitt på øya Tybee etter at uværet Irma traff delstaten Georgia. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter sender hangarskip og marinefartøy til Florida for å bidra i redningsoperasjonene som foregår i delstaten etter uværet Irma. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødeleggelsene i USA ble mindre enn fryktet. I etterkant av orkanen forteller guvernør Rick Scott i Florida om ødeleggelsene som er å se i delstaten. Båter ligger strødd på land, kloakkanlegg er oversvømt og rundt 13 millioner mennesker er uten strøm.

Likevel kom det meldinger om stormflo, kraftig nedbør og flom. Også South Carolina, North Carolina og Alabama merket konsekvensene av uværet.

– Jeg håper bare at alle har overlevd, sier Scott som forteller som store ødeleggelser i Florida keys-øyene.

Ekstremværet ble nedgradert til en tropisk storm før det mandag krysset delstatsgrensen til Georgia. Hvor mange som har mistet livet som følge av Irma er uklart, men ifølge nyhetsbyrået AP har fem omkommet i Florida, tre i nabostaten Georgia og en person i Sør-Carolina.

Ødeleggelsene i Florida ble likevel mindre enn meteorologene hadde fryktet på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke øyer i Karibia ble langt hardere rammet, og her omkom minst 36 mennesker. Mandag ble det kjent at minst ti mistet livet på Cuba.

Traff ikke Miami

Irma var fortsatt en kraftig orkan da ekstremværet traff sørspissen av Florida, men deretter svekket vinden seg gradvis.

I tillegg beveget uværet seg lenger vest enn først antatt. Dermed ble ikke storbyen Miami truffet direkte.

Irma var på sitt kraftigste orkan i kategori 5 med vindkast opp mot 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen. Orkanen var den kraftigste som noen gang er registrert ute i selve Atlanterhavet, utenfor Karibia og Mexicogolfen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irma hadde også vindstyrker på minst 82 meter per sekund over en lengre periode enn noe annet uvær som har vært målt med satellitt.

Millioner mistet strømmen

I Florida førte uværet til voldsom stormflo og oversvømmelser mange steder. Over 6,5 millioner boliger og bedrifter mistet strømmen, og 220.000 mennesker befant seg i tilfluktssentre mens uværet raste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere steder steg vannstanden med flere meter, og det var frykt for at den enkelte steder kunne komme til å stige med så mye som 4–5 meter.

Over 800 flyavganger var mandag innstilt fra USAs travleste flyplass Atlanta i Georgia, og langs kysten i delstaten var mange mennesker evakuert.

I Florida ble over 6 millioner mennesker bedt om å evakuere i forkant av uværet.

Lettede forsikringsselskaper

Flere store forsikringsselskaper i USA pustet lettet ut da det var klart at de materielle skadene ble mindre enn fryktet.

Forsikringsanalytikeren James Naklicki anslår at det vil bli innmeldt skader for opptil 50 milliarder dollar, drøyt 390 milliarder kroner, etter Irmas herjing i Florida.

Dersom orkanen hadde rammet storbyen Miami for fullt, ville beløpet ha vært tre ganger så høyt, tror han.

President Donald Trump sier at han så snart som mulig vil reise til Florida for å få et overblikk over ødeleggelsene, men det er uklart når.