Det britiske Parlamentet godkjente brexit-lovforslag

Det britiske Parlamentet har sagt ja til at 12.000 EU-lover bakes inn i det britiske lovverket når brexit er et faktum.
Det britiske Parlamentet har sagt ja til at 12.000 EU-lover bakes inn i det britiske lovverket når brexit er et faktum. Foto: Matt Dunham / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske Parlamentet har sagt ja til at 12.000 EU-lover bakes inn i det britiske lovverket når brexit er et faktum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemningen fant sted sent mandag kveld. Forslaget vant fram med 326 mot 290 stemmer.

De politiske frontene har vært svært skarpe, med brexit-tilhengere på den ene siden og motstandere og skeptikere på den andre.

Den konservative regjeringen har argumentert med at forslaget skal hindre en kaotisk brexit, mens opposisjonspartiet Labour mener at regjeringen forsøker å sikre seg makt til å endre lovverket uten å gå veien om Parlamentet, spesielt når det gjelder miljø og arbeidslivsbestemmelser.

Labours Brexit-talsmann, Keir Starmer, mener at det å gjøre de 12.000 EU-reguleringene om til britisk lov den dagen Storbritannias formelt forlater EU, er en hån mot Parlamentet.

Ifølge Starmer får regjeringen nå makt til å implementere den endelige brexit-avtalen uten at den blir debattert i Parlamentet, noe de mener bryter med rettsstatens prinsipp om at det er nasjonalforsamlingen som skal lage landets lover.

Brexit-minister David Davis mener på sin side at regjeringen på denne måten vil sikre næringsliv og enkeltpersoner forutsigbarhet og stabilitet.

– En stemme mot dette lovforslaget, er en stemme for en kaotisk uttreden fra Den europeiske union, sa Davis før avstemningen.