Voldsomt jordskjelv rystet Mexico

Video: Skadene fra jordskjelvet kan være svært omfattende.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kraftige jordskjelvet utenfor Mexicos kyst har så langt krevd nesten 60 liv. Men tsunamivarselet er avblåst, og Mexico by slapp unna med skrekken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordskjelvet hadde en styrke på 8,0 og var ifølge president Enrique Peña Nieto det kraftigste som har rammet landet på 100 år. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har registrert over 20 etterskjelv med styrke over 4. Et vesentlig større etterskjelv de nærmeste timer er ikke usannsynlig.

USGSs målinger viste at jordskjelvet i styrke var på størrelse med det som tok livet av over 10.000 mennesker i Mexico by i 1985, og som la store deler av byen i ruiner. Noen mener at 20.000 mennesker mistet livet.

Denne gangen ser imidlertid både dødstallene og de materielle ødeleggelsene ut til å være langt lavere. Fredag opplyste mexicanske myndigheter at de hittil har registrert 58 omkomne.

Likevel førte skjelvet til panikk i store deler av landet da det rammet rett før midnatt torsdag kveld lokal tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jordskjelvet var veldig kraftig. Alt ristet. Vi våknet, og jeg bare tok datteren min og sprang ut av huset. Vi er så redde, sier Elvira Acevedo til det svenske nyhetsbyrået TT. Hun og familien bor i Puerto Escondido på stillehavskysten av Mexico.

Ifølge Peña Nieto kunne 50 millioner av Mexicos 120 millioner innbyggere merke skjelvet. Selv i hovedstaden Mexico by 1.000 kilometer unna strømmet folk ut i gatene i panikk da sengene slo i veggen og bygninger begynte å svaie.

Tapene av menneskeliv skjedde først og fremst i de sørlige delstatene Oaxaca, Chiapas og Tabasco. Minst 25 av de nesten 60 dødsfallene ble meldt i Oaxaca, hvorav 17 i Juchitán.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Tabasco omkom to barn, hvorav det ene fikk en vegg over seg, mens det andre var et spedbarn som lå i respirator på et sykehus, og som døde da strømmen gikk og respiratoren sluttet å virke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som tyggegummi

Skjelvet hadde sitt episenter under havbunnen 87 kilometer vest for Tapachula i Chiapas, ikke langt fra grensen til Guatemala, opplyser USGS. Det var 69,7 kilometer ned i jordskorpen.

– Huset beveget seg som tyggegummi, og lyset og nettforbindelse forsvant øyeblikkelig, sier Rodrigo Soberanes, som bor i nærheten av San Cristóbal de las Casas i Chiapas til nyhetsbyrået AP.

Chiapas er en fattig delstat der store deler av befolkningen tilhører Mexicos urbefolkning. Delstaten er også et populært turistmål.

Guvernøren i Chiapas sier at både boliger, skoler og sykehus har fått skader, og alle ble etter skjelvet bedt om å forlate boligene sine for sikkerhets skyld. Det er meldt om en rekke kraftige etterskjelv.

Juchitán i Oaxaca ser ut til å være hardest rammet. Der kollapset et hotell, mens rådhuset raste delvis sammen. Mange av byens hus har fått skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsunami

Det er foreløpig ikke kommet indikasjoner på at nordmenn er rammet, opplyser Utenriksdepartementet.

– Vår ambassade i landet jobber nå med å kartlegge situasjonen, opplyser UDs pressevakt Ane H. Lunde til NTB.

Det ble først advart om fare for opptil tre meter høye tsunamibølger langs stillehavskysten i Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama og Ecuador, men fredag morgen var det kun meldt om en tsunamibølge på opptil 0,7 meter.

Skjelvet var så kraftig at det også fikk bygninger til å svaie i Mexico by, som ligger over 100 mil unna. Også her flyktet mange innbyggere ut under åpen himmel i frykt for at bygningene skulle rase sammen.

Foreløpig er det kun meldt om knuste ruter og andre mindre materielle skader i storbyen, men ikke om omkomne.

Danmarks ambassadør i Mexico, Henrik Bramsen Hahn, sier han lå og sov da jordskjelvet rammet. Han bor i et villastrøk i Mexico by.

– Vi ble vekket av jordskjelvalarmen, og så er det fast prosedyre at man går utenfor så man ikke får noe over seg, sier han til Ritzau.