Grunnlovsdomstolen i Spania stoppet folkeavstemning i Catalonia

Bannere i Barcelona med oppfordring om å stemme ja til å løsrive Catalonia fra Spania. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
Bannere i Barcelona med oppfordring om å stemme ja til å løsrive Catalonia fra Spania. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias grunnlovsdomstol brukte en dag på å sette foten ned for loven fra den katalanske regjeringen som åpnet for folkeavstemning om løsrivelse fra landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen falt i Madrid torsdag kveld. Flertallet i parlamentet i Catalonia vedtok loven onsdag, og folkeavstemningen skulle etter planen holdes 1. oktober.

Spanias statsminister Mariano Rajoy har vært sterk motstander av folkeavstemningen og har ment at den var grunnlovsstridig. Han har tatt til orde for at han vil gjøre alt han kan for å få den stoppet.

– En slik avstemning er ulovlig og er et angrep mot Spania og Catalonias institusjonelle orden. Dette er noe regjeringen ikke kan tillate, ei heller domstolene, sa Rajoy i en fjernsynstale etter regjeringsmøtet torsdag.

Catalonia, en region med 7,5 millioner innbyggere som står for en femdel av Spanias BNP, har eget språk og tradisjoner. Regionen har utstrakt selvstyre, men separatister har lenge krevd full løsrivelse.