800.000 risikerer å bli kastet ut av USA

USAs president Donald Trump. Foto: AP/NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump avvikler ordningen som har latt 800.000 unge immigranter arbeide og studere lovlig i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den amerikanske regjeringen avslutter programmet som har gjort det mulig for unge immigranter å bli fraktet ulovlig til landet som barn, å forbli i landet, sier justisminister Jeff Sessions.

Motstand mot innvandring var en av årsakene til at Trump vant valget, og i valgkampen lovet han å avvikle DACA.

– Vår første og største prioritet i å fremme immigrasjonsreformer må være å bedre arbeidslivet, lønnsnivået og sikkerheten for amerikanske arbeidere og deres familier, skriver Trump i en uttalelse.

– Jeg er ikke for å straffe barn, hvorav de fleste nå er voksne, for deres foreldres handlinger. Men vi må også huske på at vi er et mulighetens land fordi vi er et lovens land, skriver Trump.

Avviklingen vil tre i kraft om seks måneder. Det er for å gi Kongressen handlingsrom til å utarbeide reformforslag, hvis den skulle ønske det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener bestemt at dette er den ansvarlige veien å gå, sier Sessions.

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og ble til gjennom en presidentordre fra daværende president Barack Obama i 2012. Trump mener Obama brøt med grunnloven da han innførte DACA.

Bakgrunn: Sessions holder pressemøte om migrantamnesti

Avvikles over tid

DACA-programmet gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter. Programmet har beskyttet de nesten 800.000 fra å bli deportert fra landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens beslutning innebærer at ingen flere kan få søke fornyelse av sine arbeidstillatelser via programmet, og beslutningen setter også en stopper for nye søkere.

DACA trappes gradvis ned i takt med at brukernes nåværende tillatelser utløper. Det vil si at programmet kan vare til ut i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kilder: Trump ventet å oppheve migrantamnesti

Advarsler

Både demokrater og republikanere, blant dem Republikanernes flertallsleder i Kongressen Paul Ryan, har advart presidenten.

– Dette er ungdommer som ikke kjenner noe annet land, som ble brakt hit av sine foreldre og ikke har noe annet hjem, sa Ryan i et radiointervju før helgen.

I et brev til Det hvite hus og toppolitikere både i det republikanske og demokratiske partiet i Kongressen forrige uke advarte også næringslivsledere fra blant annet Cisco, eBay, Facebook, Marriott og Microsoft.

– Disse hardtarbeidende unge menneskene vil miste muligheten til å jobbe lovlig i dette landet, og hver eneste en av dem vil være i overhengende fare for å bli deportert. Økonomien vår vil tape 460,3 milliarder dollar fra BNP, og 24,6 milliarder dollar i skatt, het det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple-sjef Tim Cook skrev på Twitter at 250 personer er ansatt i Apple via DACA-programmet.

– Jeg står på deres side. De fortjener vår respekt som likeverdige basert på løsning som er tuftet på amerikanske verdier, skrev han.

Trump har gjentatte ganger sagt han har sympati med de unge som har vært beskyttet av programmet. Beslutningen om å avvikle programmet er en av de vanskeligste han har foretatt som president, har han sagt.

– Jeg synes drømmerne er fantastiske, sa Trump i forrige uke. Begrepet drømmere brukes om de unge som er omfattet av DACA.