Madsen: Wall ble truffet av en 70 kilo tung luke under ubåtens oppstigning

Ubåteier Peter Madsen kommer i land i Dragør Havn den 11.august 2017 etter at ubåten hans sank i Køge Bugt.
Ubåteier Peter Madsen kommer i land i Dragør Havn den 11.august 2017 etter at ubåten hans sank i Køge Bugt. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte Peter Madsen sier den svenske journalisten Kim Wall mistet livet da hun ble truffet av en 70 kilo tung luke under oppstigning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kom fram tirsdag da aktor Jakob Buch-Jepsen leste opp Madsens forklaring.

– Jeg kan vedstå meg denne forklaringen ett hundre prosent, sa Madsen under rettsmøtet.

Han forklarte at Kim Wall døde etter at de to hadde utført et dykk i ubåten. De kom opp til overflaten og skulle deretter opp på kommandobroen. For å komme dit, måtte de gå ut gjennom en luke.

Madsen gikk ifølge sin egen forklaring først og holdt luken. Men da Kim Wall var på vei gjennom, gled han og tok med seg Wall. Hun falt ned på gulvet og døde kort tid etter. Madsen sier at journalisten ble rammet av sterke kramper og da han lette etter pulsen, fant han ingen.

Istedenfor å kontakte politi og redningstjeneste besluttet Madsen seg for å seile ut og senke ubåten, for så å ta sitt eget liv. Begrunnelsen skal være at «hans sinnssyke eksperimenter» nå var skyld i en annens død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hulrom i Madsens ubåt ga ingen svar på drapsgåte

Uaktsomt drap

Den danske oppfinneren er siktet etter paragraf 237 i den danske straffeloven, som omhandler uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter, subsidiært eller sekundært. Han er også siktet for likskjending, men har fram til i dag nektet straffskyld på dette punktet.

Politiet fastholder at følgende hovedfunn danner grunnlaget for mistanke om at Madsen har tatt livet av Wall: likefunnet ved Amager (et lik uten armer, bein og hode), blod fra ubåten stemmer overens med DNA fra Walls tannbørste og hårbørste, kroppen ble maltraktert med hensikt og ubåten ble senket med vilje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Peter Madsen nekter seg skyldig i likskjending

Døde om bord

Madsens privatbygde ubåt forlot havnen i København 10. august med to personer om bord – ham selv og Wall. Seks timer senere ble fartøyet meldt savnet av Walls kjæreste. Dagen etter ble ubåten funnet i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Ifølge politiet viser undersøkelser at ubåten ble senket med vilje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og han har erkjent å ha lempet henne i sjøen i Køge Bugt. Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. Hodet, armer og bein er fortsatt ikke funnet.

Nye opplysninger

Funnet av Walls torso er blant en rekke nye opplysninger som ble lagt fram da Madsen ble framstilt for et nytt fengslingsmøte tirsdag. Madsen ble avhørt dagen etter funnet, men det er ikke kommet fram hva han sa til etterforskerne.

Politiadvokat Jakob Buch-Jepsen vil ha Madsen fengslet på bakgrunn av en begrunnet mistanke om forsettlig drap. Aktor vil igjen be om lukkede dører av hensyn til etterforskningen.

Ubåtsaken i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Den siste observasjonen av Wall ble gjort idet ubåten var i Øresund torsdag kveld.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og han har erkjent å ha lempet henne i sjøen i Køge Bugt.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. Hodet, armer og bein er fortsatt ikke funnet.

* Madsen er varetektsfengslet, siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending.

* Madsen sa i sin forklaring 5. september at Wall døde etter å ha blitt truffet av en 70 kilo tung luke om bord i ubåten. Dette skal ha skjedd da de to skulle klatre opp i kommandotårnet etter oppstigning. Madsen skal ifølge sin forsvarer være innstilt på å si seg skyldig i likeskjending ved at han dumpet henne i havet.