Sør-Koreas marine sender klar advarsel til Nord-Korea

Sør-Koreas marine holdt natt til tirsdag en storstilt øvelse med klar advarsel til naboen i nord om fremtidige provokasjoner. Her fra en sørkoreansk rakettoppskyting 4. september. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB scanpix
Sør-Koreas marine holdt natt til tirsdag en storstilt øvelse med klar advarsel til naboen i nord om fremtidige provokasjoner. Her fra en sørkoreansk rakettoppskyting 4. september. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas marine holdt natt til tirsdag en storstilt øvelse med klar advarsel til naboen i nord om fremtidige provokasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis fienden provoserer over vann eller under vann, vil vi slå tilbake umiddelbart og begrave dem til sjøs, sier Choi Young-chan, sjefen for en angrepsstyrke i marinen.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap beskriver øvelsen som omfattende og sier den viser landets vilje til å motsette seg Nord-Koreas provokasjoner.

Marinen skal ifølge nyhetsbyrået holde en ny øvelse sør i landet fra onsdag og fire dager fremover.

Øvelsen kommer to døgn etter Nord-Koreas kraftigste atomprøvesprengning noensinne.

Les også: Nord-Korea bekrefter: Har testet hydrogenbombe

Sverre Lodgaard: – Kim er risikovillig, Trump uforutsigbar

Opphever selvpålagt begrensning på sine stridshoder

USA og Sør-Korea er enige om at sørkoreanske raketter kan frakte større sprengladninger.

USAs president Donald Trump og Sør-Koreas president Moon Jae-in rådførte seg med hverandre over telefon mandag etter at Nord-Korea gjennomførte sin kraftigste kjernefysiske prøvesprengning til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to er blitt enige om at Sør-Korea opphever sin selvpålagte begrensning når det gjelder størrelsen på stridshodene på rakettene. Regjeringen i Seoul har hittil ikke bestykket sine raketter med større ladninger enn 500 g sprengstoff.

Nå blir denne grensen opphevet som et svar på Pyongyangs siste sprengning. Trump og Moon omtalte den kjernefysiske testen som en «provokasjon uten sidestykke».

Samtalen mellom de to presidentene fant sted samtidig som FNs sikkerhetsråd kom sammen til krisemøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USAs FN-ambassadør sier Nord-Korea «ber om krig»

Australias: Kina må presse Nord-Korea

Australias statsminister Malcolm Turnbull oppfordrer land som har innflytelse på Nord-Korea, om å få regimet til å «ta til fornuften» etter prøvesprengingen.

Turnbull sier en krig med Nord-Korea vil være en katastrofe.

– Det vil være så skadelig for verden, for regionen og den globale økonomien. Det vil være en katastrofe, sa Turnbull til Nova Radio i Sydney.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor må alle som har innflytelse på landet, få dem til å ta til fornuften nå, la han til.

Nord-Koreas desidert viktigste handelspartner er Kina. Kina har allerede innført flere handelsrestriksjoner overfor Nord-Korea.

I februar varslet kineserne at de ville stanse importen av nordkoreansk kull. Fra 5. september blir all import av sjømat og jern fra Nord-Korea forbudt i tråd med FNs sanksjoner.

USAs president Donald Trump vurderer handelsboikott mot land som handler med regimet. Importen og eksporten mellom Kina og USA var i fjor på over 5.000 milliarder kroner.

Les også: Sør-Korea advarer: Nord-Korea forbereder ny rakettest

Mattis: USA vil møte trusler fra Nord-Korea med «massiv militær respons»