USAs FN-ambassadør sier Nord-Korea «ber om krig»

USAs FN-ambassadør Nikki Haley
USAs FN-ambassadør Nikki Haley Foto: Peter Foley / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at Kim Jong-uns handlinger er som å be om krig. USA vil at FN neste uke vedtar de sterkest mulige diplomatiske sanksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet kom sammen til hastemøte etter at Nord-Korea søndag gjennomførte en prøvesprengning av det regimet selv hevder var en hydrogenbombe – den mest ødeleggende formen for kjernefysiske våpen.

Sprengningen var den sjette og kraftigste som Nord-Korea har utført til nå. Trolig er det snakk om en sprengning med tre ganger styrken til Hiroshima-bomben.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa at Sikkerhetsrådet burde handle umiddelbart, ettersom det kommer opplysninger som kan tyde på at Nord-Korea forbereder en oppskyting av nok en interkontinental rakett.

Nytt forslag

Samtidig sier Haley at USA vil ta seg tid til å sende rundt et nytt forslag om sanksjoner til debatt blant medlemmene av Sikkerhetsrådet. Her er det lagt opp til votering mandag til uken.

– Nord-Korea gir det internasjonale samfunn en skikkelig ørefik, sier Haley.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel oppfordret innstendig president Donald Trump til å søke en fredelig utgang på konflikten med Nord-Korea. I en telefonsamtale kom de til enighet om at FN må vedta en pakke med enda sterkere sanksjoner.

Merkel forsikret Trump om at hun vil søke støtte til denne linjen blant andre EU-land.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzya oppfordret det internasjonale samfunn til å unngå tiltak som kan nøre opp under konflikten ytterligere. Russland ba nøkkelland om å handle på en rolig og balansert måte, ikke la seg styre av følelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nebenzya og Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi tok begge til orde for forhandlinger med regimet i Nord-Korea. Dette har både USA og Storbritannia avvist så lenge styret i Pyongyang ikke viser tegn til å begrense sitt atomvåpenprogram.

Analyse: NUPI-forsker: – Kim er risikovillig, Trump uforutsigbar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjestearbeidere

Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft gjentok et tidligere britisk forslag om at sanksjonene må rettes mot nordkoreanere som har arbeid i andre land, og som sender penger hjem.

Under hastemøtet i Sikkerhetsrådet sa Rycroft at dette ville være et skritt i retning av å avskjære pengestrømmen som komme til Pyongyang fra andre land, og som regimet sårt trenger.

Over 50.000 nordkoreanere er gjestearbeidere i utlandet og sender årlig hjem store summer. FNs har grovt regnet ut av det dreier seg om 1,2 til 2,3 milliarder dollar hvert år. De langt fleste av disse gjestearbeiderne jobber i Kina og Russland, melder FN.

Aktuelt: Trump: – Nord-Korea er en kjeltringnasjon

Opphever begrensning

USA og Sør-Korea ble mandag også enige om at sørkoreanske raketter kan frakte større sprengladninger.

USAs president Donald Trump og Sør-Koreas president Moon Jae-in rådførte seg med hverandre over telefon mandag etter at Nord-Korea gjennomførte sin kraftigste kjernefysiske prøvesprengning til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to er blitt enige om at Sør-Korea opphever sin selvpålagte begrensning når det gjelder størrelsen på stridshodene på rakettene. Regjeringen i Seoul har hittil ikke bestykket sine raketter med større ladninger enn 500 g sprengstoff.

Nå blir denne grensen opphevet som et svar på Pyongyangs siste sprengning. Trump og Moon omtalte den kjernefysiske testen som en «provokasjon uten sidestykke».

Samtalen mellom de to presidentene fant sted samtidig som FNs sikkerhetsråd kom sammen til krisemøte.

Aktuelt:

Kina slår tilbake mot Trumps trussel om handelsstans

Sør-Korea og USA styrker rakettforsvaret

Sør-Korea advarer: Nord-Korea forbereder ny rakettest