Merkel advarer Tyrkia etter pågripelse av to tyske statsborgere

Statsminister Angela Merkel under en minnestund for en av sine forgjengere, Helmut Kohl. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Statsminister Angela Merkel under en minnestund for en av sine forgjengere, Helmut Kohl. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Angela Merkel advarer om at Tyskland kan komme til å revurdere Tyrkia-politikken sin etter at to tyske statsborgere ble pågrepet i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tyske utenriksdepartementets talskvinne Maria Adebah opplyser at de to pågripelsene skjedde torsdag. Totalt er det dermed tolv tyskere som nå sitter fengslet i Tyrkia av politiske årsaker.

– Det er ikke juridisk grunnlag for pågripelse i mesteparten av disse sakene, sier Merkel, ifølge Dpa.

– Og derfor trenger vi å handle besluttsomt her, sier hun videre, og legger til at regjeringen muligens må «revurdere» sin politikk vis-à-vis Tyrkia.

Politiet ved Anatolia-flyplassen har bekreftet pågripelsene. Tyske myndigheter har så langt ikke fått besøke de to, og vil ikke oppgi flere detaljer om saken. Identiteten til de pågrepne er ikke kjent.

Les også: Tyske myndigheter: – To tyskere pågrepet i Tyrkia av politiske årsaker

Forholdet mellom Tyskland og Tyrkia har vært svært kjølig etter at tyrkiske politikere ble nektet å drive valgkamp i Tyskland i forkant av folkeavstemningen i april. Avstemningen førte til grunnlovsendringer som ga den tyrkiske presidenten økt makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krisen spisset seg enda mer til etter at tyrkiske myndigheter pågrep og varetektsfengslet en tysk menneskerettighetsaktivist som deltok på et seminar utenfor Istanbul i juli. Tidligere i år ble en tysk-tyrkisk korrespondent for storavisen Die Welt varetektsfengslet. Begge er siktet for å ha hatt kontakt med grupper som i Tyrkia er stemplet som terrororganisasjoner.

Tyrkia krever at Tyskland utleverer om lag 4.500 personer som tyrkiske myndigheter mener var involvert i kuppforsøket i fjor sommer.

Les også:

Merkel urolig over mangel på lov og rett i Polen

President Erdogan raser over tiltale mot livvakter i USA