Presidentvalget i Kenya må holdes på nytt

Opposisjonsleder Raila Odinga har fått medhold i sitt krav om at presidentvalget i Kenya må holdes på nytt.
Opposisjonsleder Raila Odinga har fått medhold i sitt krav om at presidentvalget i Kenya må holdes på nytt. Foto: Ben Curtis / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det omstridte gjenvalget av Kenyas president Uhuru Kenyatta er opphevet av landets høyesterett. – En historisk dag, sier opposisjonsleder Raila Odinga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrunnelsen for at resultatet annulleres, er uregelmessigheter i gjennomføringen av valget i juli. Høyesterett krever at presidentvalget må holdes på nytt innen 60 dager.

– Dette er en historisk dag for det kenyanske folk, og for befolkningen på hele det afrikanske kontinentet, sier Odinga.

Det har aldri før skjedd at et presidentvalg i et demokratisk afrikansk land er blitt opphevet av en domstol, ifølge opposisjonslederen.

Opposisjonsleder Raila Odinga møtte sine tilhengere utenfor høyesterett i Nairobi etter den historiske kjennelsen fredag. Foto: Ben Curtis / AP
Opposisjonsleder Raila Odinga møtte sine tilhengere utenfor høyesterett i Nairobi etter den historiske kjennelsen fredag. Foto: Ben Curtis / AP

President Kenyatta sier han er uenig i høyesteretts beslutning, og han beskylder dommerne for å gå imot folkeviljen.

– Men jeg vil respektere kjennelsen, legger han til.

– Valget ble hacket

Odinga har hevdet at det elektroniske valgsystemet i landet ble hacket og manipulert til fordel for Kenyatta.

Mistanken ble vakt allerede før valget, da mannen som hadde ansvaret for valgsystemet, ble funnet torturert og drept. Men internasjonale valgobservatører i landet sa de ikke fant klare tegn til fusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette blir veldig pinlig for mange diplomater og valgobservatører som var ute raskt og tydelig og erklærte at valget var fritt, rettferdig og troverdig nærmest før resultatet ble presentert, sier den svenske statsviteren Anders Sjögren.

Han mener det er bra for demokratiet og rettsstaten i Kenya at høyesterett har vist at den kan ta en avgjørelse som strider med regjeringens ønsker. Domstolene i landet er sårbare for politisk press, og mange tvilte på om høyesterett ville våge å gå imot regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feiret i gatene

Tilhengere av opposisjonen danset i gatene etter kjennelsen fredag. Noen kritiserte de internasjonale observatørene som unnlot å kritisere valget.

– Dette viser at de ikke gjorde jobben sin. Vi vil ha en unnskyldning, sa John Wekesa, som deltok i feiringen utenfor høyesterettsbygningen i hovedstaden Nairobi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Odinga som brakte saken inn for høyesterett, og et flertall på fire av seks dommere konkluderte i opposisjonslederens favør.

Også etter presidentvalgene i 2007 og 2013 krevde Odinga at resultatene måtte oppheves på grunn av valgfusk. Disse kravene ble imidlertid avvist av rettsvesenet.

Etter valget i 2007 brøt det ut uro og vold mellom ulike etniske grupper som kostet over 1.100 mennesker livet.

Også i sommer har det vært voldelige sammenstøt etter valget, men omfanget har vært mye mer begrenset. Ifølge menneskerettsgrupper er 24 demonstranter blitt drept av politiet.

– Hører hjemme i fengsel

Odinga sier han er klar for å delta i et nytt valg, men at han ikke lenger har tillit til den kenyanske valgkommisjonen.

– Medlemmene av kommisjonen må trekke seg. De fleste av dem hører hjemme i fengsel, sier han.

Også høyesterett kommer med skarp kritikk av valgkommisjonen. Den anklages for ikke å ha gjennomført valget i tråd med grunnloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Odingas opposisjonsallianse NASA mener valget ble utsatt for ulike former for feil og fusk i tillegg til dataangrep.

IT-eksperter i flere land har de siste årene advart mot at elektroniske valgsystemer kan hackes. Norske myndigheter besluttet fredag at alle stemmer i stortingsvalget 11. september må telles manuelt – for å gjøre det vanskeligere å manipulere resultatet.

Valget i Kenya:

* 8. august var det valg på ny president og nasjonalforsamling i Kenya.

* Sittende president Uhuru Kenyatta fra partiet Jubilee og Raila Odinga fra Oransje demokratisk bevegelse (ODM), et av partiene i opposisjonsalliansen NASA, kjempet om presidentvervet.

* Ifølge de offisielle resultatene gikk Kenyatta av med seieren med 54,27 prosent av stemmene. Odinga fikk 44,74 prosent.

* Odinga mener valget ble rammet av dataangrep og andre former for valgfusk. Opposisjonslederen kom med lignende anklager i 2007 og 2013.

* 1. september godtok Høyesterett Odingas krav om at valget må holdes på nytt.

* Kenyatta- familien og Odinga-familien har knivet om makten i Kenya helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1963.

* Av Kenyas befolkning på 42,7 millioner er 19,7 millioner registrert som velgere. Over halvparten av dem er under 35 år.

(Kilder: BBC, IEBC, Wikipedia, CNN)