EU: Eggskandalen kan spores tilbake til september 2016

Bildet viser eggkartonger som er trukket fra markedet i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix
Bildet viser eggkartonger som er trukket fra markedet i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix

Bruken av insektmiddelet fipronil som er funnet i egg, startet i september 2016 og har nå berørt 34 land, ifølge EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner av egg har blitt trukket fra butikkhyller og mange hønsefarmer er stengt etter eggskandalen. EU-kommisjonen skal holde krisemøte i september.

– Vi har nå indikasjoner på at den ulovlige bruken av fipronil startet så tidlig som i september 2016, sier Sabine Juelicher, som er direktør for matsikkerhet i EU-kommisjonen.

Kommisjonen opplyser at det nå er blitt oppdaget egg med fipronil i 22 av 28 EU-land, i tillegg til i Sveits, Norge og Liechtenstein. Egg med insektmiddelet er også oppdaget i ikke-europeiske land som Hongkong, Saudi-Arabia og Irak.

I Norge er stoffet påvist i et parti eggeplommepulver brukt i Iduns dressinger, som i forrige uke ble tilbakekalt av Orkla Foods Norge. Foreløpig er det kun i disse dressingene det er oppdaget bruk av eggprodukter som inneholder spor av fipronil, opplyste Mattilsynet da til NTB.

Fipronil er et middel som blir brukt til å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og det er forbudt å benytte i matindustrien.

Fakta om eggskandalen

  • Den såkalte eggskandalen dreier seg om funn av insektmiddelet fipronil. Stoffet brukes for å bli kvitt lus og midd fra husdyr, men er forbudt i EU til bruk i matindustrien.
  • Det er antatt at middelet kom inn i matkjeden ved at det ble ulovlig blandet med et preparat som brukes mot lus og midd. Stoffet kan ved inntak av større mengder forårsake skader på lever, skjoldbruskkjertel og nyrer.
  • Millioner av egg som kan inneholde insektmiddelet fipronil, ble tidligere i august trukket fra markedet i Tyskland, Nederland, Frankrike, Belgia, Sveits og Sverige.
  • Skandalen ble kjent 1. august, men hadde da vært kjent for nederlandske og belgiske myndigheter i flere måneder. En større gransking er underveis i både Belgia og Nederland.
  • Allerede i juni ble belgiske myndigheter kjent med at nederlandske egg muligens inneholdt et giftig insektmiddel. Belgia har anklaget Nederland for å ha kjent til problemet med fipronil i egg siden november 2016, uten å informere om den før i juli.
  • Sjefen for det nederlandske mattilsynet avviser påstanden om at de ble kjent med saken i november 2016, men sier at tilsynet mottok et anonymt tips i november om ulovlig bruk av insektmiddel til desinfisering av hønsegårder.

Les også:

Belgia sier Nederland unnlot å opplyse om eggskandale

Aksjonerer i Belgia og Nederland etter eggskandale

EU innkaller til krisemøte for å diskutere eggskandalen

Personvernpolicy