20 år siden Diana døde– Prinsesse Diana skulle til Norge uker etter at hun døde
Diana sendte personlig takkebrev til nordmann kort tid før hun døde.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om prinsesse Diana
* Prinsesse Diana av Wales ble født som Lady Diana Frances Spencer 1. juli 1961. Hennes far bar tittelen jarl, og familien hadde tilknytning til den gamle skotsk-engelske kongeslekten Stuart.
* Hun var ikke noe skolelys og tok ingen høyere utdanning. I stedet jobbet hun i en barnehage i London. Hun og britenes tronarving prins Charles ble kjent allerede mens hun var barn.
* De to ble viet i St. Paul’s-katedralen i London i 1981. Seremonien, ofte omtalt som et eventyrbryllup, ble fulgt på fjernsyn av anslagsvis én milliard mennesker verden over.
* Diana og Charles fikk to barn, prinsene William og Harry. Men ekteskapet begynte raskt å skrante, og de ble skilt i 1996, etter at begge partene hadde innrømmet utroskap.
* Etter skilsmissen fortsatte hun å engasjere seg i veldedighetsarbeid og involverte seg i kampen for et forbud mot landminer.
* Prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris 31. august 1997.
* Etter hennes død ble det framsatt påstander om at hun ble drept på ordre fra det britiske kongehuset, som angivelig ikke kunne godta at hun hadde et forhold til muslimen Dodi al-Fayed, som døde i den samme ulykken.
* En undersøkelse i 2008 fastslo at Diana og Dodi døde på grunn av «grov uaktsomhet» fra sjåførens side.
I dag er det 20 år siden prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris. Hennes kjæreste Dodi al-Fayed og sjåføren Henri Paul omkom også i ulykken. Livvakten Trevor Rees-Jones overlevde.
Diana, som var 36 år gammel da hun døde, var skilt fra den britiske tronarvingen prins Charles. Dodis far Mohammed al-Fayed hevdet at paret ble drept på ordre fra kongehuset.
Det er imidlertid aldri blitt ført noe troverdig bevis for denne påstanden. En britisk og en fransk gransking har slått fast at dødsfallet var en ulykke.
Blodprøver viste at Henri Paul hadde en promille på mer enn tre ganger over den lovlige grensen da bilen med prinsesse Diana krasjet. Blodprøven viste også spor av anti-depressiver. Disse medisinene kan ha forsterket virkningen av den høye promillen.
I april 2008 kom en britisk jury fram til at denne ulykken skyldtes grov uaktsomhet fra sjåførens side. Fotografer som forfulgte bilen, fikk også sin del av ansvaret.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Graven til prinsesse Diana er blitt forsøkt plyndret fire ganger
Møtte nordmenn i Bosnia
Kun tre uker før sin død, var Diana i Bosnia. Her besøkte hun mineofre, og møtte mineryddere fra Norsk Folkehjelp i arbeid.
– Jeg fikk vite om et svært hemmelig prosjekt tidlig den sommeren. Det handlet om at en celebritet skulle komme til Bosnia, og at personen trengte hjelp til å bli fraktet rundt. Deretter fikk vi vite at det var Diana som skulle komme på besøk. Dette svarte vi selvfølgelig ja til, sier assisterende generalseketrær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDiana og representanter fra Norsk Folkehjelp (inkludert Nergaard) spiste middag sammen på en veranda på en restaurant i Sarajevo.
– Norsk Folkehjelp skulle ha en mine-konferanse i Oslo i september det året. Diana ble invitert dit, og hun virket positiv. Hun hadde kommet til Oslo det året hvis hun ikke hadde omkommet, sier Nergaard.
Artikkelen fortsetter under annonsenDaværende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hanssen, mottok et personlig takkebrev fra Diana like før hun døde. Prinsessen skrev i brevet at hun «var glad for å ha bidratt til å rette oppmerksomheten mot mineofrene og deres familiers skjebne». Brevet er datert 12. august 1997. Dette er kun 19 dager før prinsessen omkom.
Les også: Brev fra Diana solgt for 160.000 kroner
(Saken fortsetter under)
– Ektefølt engasjement
Per Nergaard fikk også gleden av å spise et måltid med Diana alene.
– Da vi skulle hente mat i buffeten, dro noen meg i dressjakka. Det var Diana. Og hun sa: «Du skal sitte med meg».
Han påpeker at det er veldig spesielt å tenke på at han fikk møte Diana like før hun døde, og at hun skulle til Oslo kun uker etter dødsfallet.
– Vi pratet om mineproblematikken og prosessene. Hun hadde mange forslag og innspill. Men vi snakket også om veldig mye forskjellig. Hun var påslått. Jeg fikk raskt en følelse av at dette var et ektefølt engasjement fra hennes side. Hun stilte mange gode spørsmål, forteller Nergaard.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan tror at Diana hadde blitt en sentral samarbeidspartner videre i arbeidet med minerydding.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg husker at hun stilte et godt spørsmål: «Hvordan er det å gå på jobb hver dag når du ikke vet helt sikkert at du kommer hjem igjen?» Det hadde jeg ikke et godt svar på, sier Nergaard.
Les også: Dianas kongelige kakestykke på auksjon til ellevill pris
(Saken fortsetter under)
Bodde på Skaugum
TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland forteller til ABC Nyheter at Diana var drømmeprinsessen for det britiske folk.
– Det er klart at den britiske kongefamilien opprinnelig hadde ønsket at Charles og Diana ville leve «happily ever after». Jeg tror faktisk det var vanskeligere for mange briter å akseptere at de to gikk fra hverandre. For dem var Diana selve drømmeprinsessen, og man kunne nesten ikke tenke seg et kongehus uten henne, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenKongehuseksperten forteller at Diana kom inn som et ungt og friskt pust i den britiske kongefamilien.
– Hun var bare 19 år da hun forlovet seg med Charles, og folk flest var nærmest umettelige på bilder og stoff om denne unge prinsessen, som en gang skulle bli Storbritannias dronning. Det ble en slags Diana-dyrkelse over hele verden, og prins Charles’ flotte frue ble etter hvert kanskje klodens mest fotograferte kvinne. Hun hadde en nærhet i sine møter med publikum og presse som var ny i det britiske kongehuset. Hun viste en varme overfor gamle, unge og ikke minst syke. Dette gjorde et enormt inntrykk, sier Totland.
(Saken fortsetter under)
Artikkelen fortsetter under annonsenDiana hadde flere møter med den norske kongefamilien, og bodde blant annet på Skaugum under et besøk i Norge.
– Diana møtte tidlig medlemmene av den norske kongefamilien. Både kong Olav og kronprinsparet den gang var i bryllupet hennes i 1981. Da Diana i 1984 utførte sitt første kongelige solooppdrag, gjorde hun det faktisk i Oslo. Hun bodde på Skaugum, og fikk god kontakt med Harald og Sonja. På begravelsedagen hennes i september i 1997, gikk de begge til minnegudstjeneste for henne i Den engelske kirken i Oslo. Og det husker jeg at gjorde meg stolt den gang, understreker Totland.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Prins Harry: – Vanskelig å tilgi paparazziene
Trakassert og urettferdig behandlet
72-åringen forteller at prinsessen var dyktig med pressen, men at fotografene begynte å bli svært uhøflige med årene.
– Hun ble en mester i å bruke pressen. Det kom imidlertid til et vendepunkt etter separasjonen og skilsmissen, da hun ikke lenger ønsket Slottets livvakter rundt seg, og hun følgelig nærmest kunne bli fritt vilt. Da opplevde hun også at fotografene trakasserte henne for å framprovosere tårer og lignende.
Totland sier at han har sjeldent har opplevd en kongelig med et slikt tak på publikum og presse.
– Hun var unik. Men vi vet jo at hun bak den smilende og velpolerte fasaden hadde sine problemer. Jeg tror hun var en sammensatt person – både svak og sterk på samme tid. For veldig mange er nok Diana fortsatt «eventyrprinsessen» som ble urettferdig behandlet av sin kongelige ektemann og hans familie. Men jeg tror de aller fleste etter hvert har fått et mer nyansert bilde av henne, og innser at hun selv også kanskje hadde sine feil og mangler, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
Les også: Prins Harry gjennomgikk "totalt kaos" over Dianas død
Sønnene åpne om morens død
Dianas sønner, Harry og William, var begge veldig unge da moren døde, henholdsvis 12 og 15 år. I de senere årene har begge brødrene flere ganger snakket om hvordan morens bortgang har påvirket dem gjennom hele livet.
– Mamma døde da jeg var tolv år. Følelsene mine låste seg vekk i en veldig, veldig tidlig alder, har prins Harry uttalt i et intervju med kanadiske CTV.
Prins William har også vært åpen om den tragiske bortgangen til moren.
– Jeg skulle ønske jeg kunne fått råd fra henne, og at hun fikk møte Catherine og fått oppleve mine barns oppvekst. Det gjør meg trist at hun ikke er her, og at de aldri vil få kjenne henne, uttalte en åpenhjertig prins i et intervju med herremagasinet GQ i mai.
Les også: – Da jeg var fire måneder på vei med William, kastet jeg meg ned trappene
Artikkelen fortsetter under annonsenAngrer på telefonsamtale
I en ny dokumentarfilm laget i forbindelse med at det er 20 år siden Diana døde, kommer det frem nye oppsiktsvekkende opplysninger. Harry og William forteller at moren ringte dem tidligere samme dag som hun omkom i en bilulykke i 1997. Hun var på ferie i Frankrike og guttene var opptatt med å leke med søskenbarna.
– Den telefonsamtalen sitter klistret til hjernen den dag i dag. Harry og jeg hadde sånt hastverk med å si ha det. Om vi bare hadde visst hva som kom til å skje, ville jeg ikke vært så likegyldig til det og alt det andre, sier William.
(Saken fortsetter under)
Video: William og Harry angrer på siste telefonsamtale med Diana
Harry sier den telefonsamtalen er noe han vil angre på resten av livet.
– Når jeg ser tilbake på det nå er det forferdelig tungt. Å ikke vite at det var siste gang jeg skulle få snakke med moren min. Så annerledes den samtalen hadde blitt om jeg bare hadde hatt den minste idé om at livet hennes kom til å ta slutt den kvelden, sier han.
Les også: Se livet til prinsesse Diana i bilder