Myndig dansk prins må klare seg uten apanasje

Prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim på balkongen. Amalienborg Slott i København feirer dronning Margrethe sin 75-års dag torsdag. Kongelige gjester og publikum er tilstede.
Prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim på balkongen. Amalienborg Slott i København feirer dronning Margrethe sin 75-års dag torsdag. Kongelige gjester og publikum er tilstede. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Nikolai av Danmark, dronning Margrethes barnebarn, fyller 18 år mandag og er dermed myndig. Men noen apanasje følger ikke med livet som voksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronningen holder en stor middag på kongeskipet Dannebrog, men har for lengst gitt beskjed om at ingen andre barnebarn enn den eldste sønnen til kronprins Frederik skal motta apanasje.

– Derfor har vi en situasjon hvor de øvrige sju barnebarn skal ut og være selvforsørgende. Prins Nikolai vil stadig være en del av kongehuset og delta i en del arrangementer, men uten å få lønn for det, sier historiker Lars Hovbakke Sørensen.

Han mener dette gjenspeiler den debatten man i lengre tid har hatt i opinionen om hvorvidt det er rimelig at dronningens mange barnebarn skal ha apanasje.

Prinsen kan fritt velge utdannelse og arbeid, men det ligger ifølge Hovbakke Sørensen i kortene at han velger en videregående utdannelse. Prins Nikolai har siden 2014 gått på Herlufsholm kostskole.

Les også:

Kronprins Frederik tar bladet fra munnen: – Veldig lei meg

Prins Henrik setter døren på gløtt for dronning Margrethe