Sør-Korea: Nord-Korea fyrte av mellomdistanserakett som kan nå Guam

VIDEO: Dette hadde Japans statsminister Shinzo Abe å si om situasjonen tirsdag morgen.
 
Nord-Korea avfyrte tirsdag morgen en rakett som passerte over Japan og landet i havet. Her Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: Toshiyuki Matsumoto / Kyodo News via AP / NTB scanpix

Nord-Koreas rakett-test markerer første gang at landet har skutt opp en mellomdistanserakett som kan utstyres med atomstridshode, ifølge Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra forsvarsledelsen i Sør-Korea heter det at raketten som Nord-Korea skjøt opp tirsdag, fløy om lag 2.700 kilometer før den falt ned i Stillehavet. Da hadde raketten passert over Japan etter å ha blitt avfyrt fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang like før klokka 6 tirsdag morgen lokal tid.

Distansen og rakett-typen ser ut til å være et signal om at Nord-Korea er i stand til å gjøre alvor av sin trussel om å ramme det amerikanske territoriet Guam, hvis Nord-Korea skulle velge å gjøre det. Samtidig etablerer denne testen en potensielt farlig presedens om å foreta flere prøveoppskytinger over Japan i framtiden, heter det i uttalelsen fra Sør-Korea.

Hastemøte

Japans statsminister Shinzo Abe sier regjeringen vil ta alle skritt for å sikre at befolkningen er trygg.

– Deres fullstendig uakseptable oppskyting av en rakett over vårt land er en svært alvorlig trussel og svært ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa Abe.

Senere snakket han med USAs president Donald Trump på telefon. De to lederne var enige om å legge mer press på Nord-Korea og vil be om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere ytterligere tiltak.

Sikkerhetsrisiko

Regjeringens talsmann Yoshihide Suga sa at missilet utgjorde en svært alvorlig sikkerhetsrisiko for Japan. Missilet fløy ifølge ham over Cape Erimo på sørspissen av Hokkaido, og det så ut til å ha falt i sjøen knapt 120 mil øst for området.

Ifølge den japanske kringkasteren NHK brakk missilet i tre deler før det traff havoverflaten.

Fordømmelser

Oppskytingen møtes med fordømmelser fra verdenssamfunnet.

– Vi ser en tendens til eskalering. Og vi er ekstremt bekymret for den generelle utviklingen, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer på det sterkeste det han omtaler som Nord-Koreas aggressive missiltest over Japan.

– En farlig provokasjon fra Nord-Korea. Norge fordømmer den seneste ulovlige rakettesten. Det haster å finne en diplomatisk måte å avslutte atomvåpenprogrammet deres på, skriver utenriksminister Børge Brende på Twitter.

Australias utenriksminister Julie Bishop kaller oppskytingen forhandlingstaktikk.

– Dette mønsteret har vi sett fra det nordkoreanske regimet i flere tiår. De trapper opp sine provokative handlinger inntil de når et punkt der de setter seg ned for å forhandle. Jeg velger å tro at det er slik også denne gang, sier Bishop.

Sørkoreanske missiltester

Sør-Korea valgte tirsdag å gjennomføre nye militærøvelser med fire jagerfly som slapp åtte bomber mot testmål på Sør-Koreas østkyst som svar på nabolandets missiltest.

Som svar på tirsdagens oppskyting offentliggjorde Sør-Korea dessuten videoopptak som viser missiltester utført 24. august. Sør-Korea testet da to raketter, den ene med rekkevidde på 800 kilometer og den andre med rekkevidde på 500 kilometer.

Interkontinental rakett

For en måned siden gjennomførte Nord-Korea den andre prøveoppskytingen av en interkontinental rakett, som analytikere mener kan nå langt inn i USA dersom nordkoreanerne klarer å perfeksjonere våpenet.

Sist uke roste USAs utenriksminister Rex Tillerson Nord-Korea for det han omtalte som selvbeherskelse. Han uttrykte håp om at regimet kan være klar for dialog etter en periode med færre provokasjoner.

Personvernpolicy