Europeiske og afrikanske ledere drøfter migrantkrisen

President Emmanuel Macron innkaller stats- og regjeringsledere fra sju land i Europa og Afrika for å drøfte hvordan migrantstrømmen over Middelhavet kan begrenses.
President Emmanuel Macron innkaller stats- og regjeringsledere fra sju land i Europa og Afrika for å drøfte hvordan migrantstrømmen over Middelhavet kan begrenses. Foto: Kripos / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledere fra sju europeiske og afrikanske land møtes i Paris til minitoppmøte for å drøfte hvordan strømmen av flyktninger og migranter kan stanses.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Emmanuel Macron har invitert stats- og regjeringsledere fra de land som er mest berørt, enten det er snakk om hjemland i Afrika eller mottakerland i Europa. Møtet finner sted i Elysee-palasset i Paris.

Så langt i år har 125.000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet, viser en oversikt fra FN. De langt fleste lander i Italia, før de reiser til andre land i EU. Rundt 2.400 personer har omkommet under overfarten.

Statsministrene fra Tyskland, Italia og Spania deltar på toppmøtet, sammen med EUs utenriksansvarlige, presidentene i Tsjad og Niger, to land som grenser mot Libya i sør, og den FN-anerkjente statsministeren i Libya.

De europeiske landene vil tilby utviklingshjelp og ulike typer finansiering som motytelse for at de afrikanske landene gjør mer for å stanse strømmen av flyktninger og migranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike vil styrke grensekontrollen og patruljeringen av farvannene utenfor Libya. I et utkast til uttalelse, som den italienske avisen Corriere della Sera har fått tak i, heter det at EU-lederne går inn for å opprette kontrollsentre i Libya for å skille flyktninger som kan søke asyl, fra andre migranter.

Italia har de siste ukene hatt et utvidet samarbeid med den libyske kystvakten for å redusere migrantstrømmen. Den siste oversikten fra FN viser at færre når Italia enn i forrige måned, selv om tallet fortsatt er høyt.