Tysk sykepleier kan ha drept over 100 pasienter

Sykepleieren Niels Högel mistenkes for å ha drept over 100 eldre og syke pasienter ved to sykehus i Tyskland.
Sykepleieren Niels Högel mistenkes for å ha drept over 100 eldre og syke pasienter ved to sykehus i Tyskland. Foto: Ingo Wagner / AP

Den tyske sykepleieren som i 2015 ble dømt til livsvarig fengsel for drap på to pasienter, har trolig drept over 100 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Niels Högel ble avslørt av en kollega som så at han satte en overdose i en pasient ved sykehuset Delmenhorst nær Bremen i Nordvest-Tyskland i 2005.

Tre år senere ble sykepleieren dømt til sju og et halvt år i fengsel for drapsforsøk, samtidig som politiet begynte å se nærmere på de mange dødsfallene ved sykehuset.

Det samme gjorde sykehuset i Oldenburg, der mannen jobbet tidligere. Der fikk han sparken i 2002 etter at flere pasienter på uforklarlig vis var blitt dødssyke mens han pleiet dem.

Högel fikk likevel en god attest fra sykehuset og begynte kort tid etter å jobbe ved Delmenhorst. Det tok ikke lang tid før pasientene begynte å dø også der.

Dødelige doser

I 2014 ble det tatt ut drapstiltale mot Högel, som under rettssaken innrømmet å ha gitt dødelige doser med hjertemedisin til rundt 90 svake og eldre pasienter i årene 2003 til 2005. Dette gjorde han på en slik måte at han kunne vise fram ferdighetene sine ved å gjenopplive dem.

Rundt 30 av pasientene døde, men retten fant ikke at det forelå nok beviser til å kunne dømme ham for mer enn to av dødsfallene. I 2015 ble han dømt til livsvarig fengsel.

Etterforskningen har siden fortsatt, og 130 graver er åpnet. I fjor konkluderte politiet med at Högel trolig hadde tatt livet av minst 33 pasienter, men nå oppjusteres antallet ytterligere.

Trolig enda flere

Oldenburgs politisjef Johann Kühme opplyste mandag at det er funnet beviser for at Högel har drept ytterligere 84 pasienter, i tillegg til de to drapene han alt er dømt for.

– 84 drap, vi er uten ord. Og som om dette ikke var nok, så må vi innse at det virkelige omfanget er mange ganger større, sa Kühme.

Mange av ofrene er kremert, og det går derfor ikke an å fastslå dødsårsak.

Kritiserer sykehusledelsen

Politiet er dypt kritisk til ledelsen ved de to sykehusene der Högel jobbet, og mener at de burde ha fattet mistanke og stanset ham langt tidligere.

– Dersom de som hadde ansvaret den gang, særlig ved sykehuset i Oldenburg, men også ved Delmenhorst-sykehuset, ikke hadde nølt med å kontakte myndighetene, for eksempel politiet, kunne han ha blitt stanset tidligere, mener Kühme.

Politiet har nå tatt ut siktelse mot flere av Högels overordnede ved de to sykehusene.

Drapene på tyske sykehus:

* Politiet i Tyskland sier de kan bevise at den tidligere sykepleieren Niels Högel (40) har drept over 90 pasienter.

* 1999–2005. Högel jobbet ved sykehuset Klinikum Oldenburg i Niedersachsen til 2002, før han begynte ved intensivavdelingen på sykehuset Klinikum Delmenhorst.

* I 2005 tar en sykepleier ham på fersken mens han forsøker å gi en pasient medisiner vedkommende ikke skal ha. Året etter blir Högel dømt til fem års fengsel for drapsforsøk. I ankesaken to år senere blir straffen skjerpet til 7,5 år.

* 2014: Statsadvokaten tar ut ny tiltale mot mannen, og rettssaken pågår parallelt med at en etterforskningskommisjon gjennomgår 200 mistenkelige pasientdødsfall.

* 2015: Högel innrømmer i retten å ha gitt dødelig overdose hjertemedisin ved 90 tilfeller. Opptil 30 av pasientene døde. Sykepleieren dømmes til livstid i fengsel for to drap, to drapsforsøk og alvorlig kroppsskade på pasienter i Delmenhorst.

* 2016: Etterforskerne opplyser at Högel trolig er ansvarlig for ytterligere 33 dødsfall i Delmenhorst og at sykepleieren har innrømmet å ha drept pasienter også i Oldenburg.

* 2017: Politiet sier mannen antas å stå bak minst 90 drap. Totalt mistenkes han for å ha drept dobbelt så mange, men ofrenes levninger er kremert og de kan derfor ikke graves opp og testes.

Kilde: DPA

Personvernpolicy