Isolerte innbyggere reddes med helikopter fra vannmassene i Houston

Redningsarbeid og evakuering av flomrammede hus er i full gang i Texas. Helikoptre og mer enn 600 båter er satt inn i redningsarbeidet. Se video i vinduet over.

Den amerikanske storbyen Houston blir stadig mer isolert som følge av ekstremværet Harvey. Flyplassene og veier er stengt, og folk må evakueres med helikopter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker har måttet søke tilflukt på hustak og andre høyereliggende steder i påvente av hjelp for å slippe unna vannmassene i USAs fjerde største by Houston.

Byens to største flyplasser har måttet stenge, og to sykehus er evakuert. En lokal fjernsynsstasjon har også måttet stenge, og flere av veiene ut av byen ligger under vann. Hustak er revet av, bobiler er snudd på hodet og flere hundre tusen husstander er strømløse.

Det nasjonale orkansenteret varsler at det kan komme enda mer regn.

Les også:

Evakuerte i Texas blir bedt om å ikke komme tilbake

Norges konsul i Houston: – Ingen nordmenn i utsatte områder

– Aldri sett noe lignende

Selv meteorologene er rystet over det som nå skjer.

– Vi har aldri sett noe lignende. Vi vet ikke hvor store skadene blir, men de blir større enn noe vi tidligere har sett, melder USAs nasjonale meteorologiske institutt (NWS) på Twitter, skriver NRK.

Fem mennesker er hittil meldt omkommet som følge av uværet Harveys herjinger, men bare to av dødsfallene er så langt bekreftet av myndighetene.

I 22-tiden lokal tid søndag kveld lå uværets senter noen mil øst for Victoria i Texas og rundt 20 mil sørøst for Houston. I løpet av to døgn har det falt mer enn 365 millimeter nedbør i regionen.

Se video: Tusener ventet på å bli reddet fra vannmassene

Det nasjonale orkansenteret opplyser at Harvey vil bevege seg ut fra den midtre delen av kystområdet i Texas i løpet av mandag og tirsdag.

Les også: Politi: Opptil 40 savnet etter orkanen Harvey

56.000 nødanrop på 15 timer

Redningsarbeiderne har så mye å gjøre at de ikke har klart å håndtere alle ropene om hjelp fra folk som er strandet. Texas' guvernør Greg Abbott har derfor beordret ytterligere 1.000 mannskaper fra nasjonalgarden til Houston for å bistå i redningsarbeidet mandag. Fra før bistår en styrke på 3.000 personer.

Foto: 100th Mpad / Handout Lt. Zachary West / EPA
Foto: 100th Mpad / Handout Lt. Zachary West / EPA

Myndighetene i Houston ber privatpersoner bistå i evakuering av flomrammede innbyggere. Nødetatene i Houston har på 15 timer mottatt 56.000 anrop fra innbyggere som har bedt om hjelp. Det er sju ganger mer enn antall anrop på en ordinær dag.

Samtidig er flere hundre mennesker beordret til å evakuere i Houstons sørvestlige forstad Fort Bend County. Der frykter myndighetene at demningene langs Brazos-elva skal bryte sammen og oversvømme området med det lokale myndigheter omtaler som en «800-årsflom». Til nå har folk i området blitt evakuert på frivillig basis.

Så langt er mer enn 2.000 redningsoppdrag utført. 600 båter er satt inn i evakueringen. Delstatsmyndighetene i Louisiana og Florida har sendt båter til de flomrammede områdene. 500 spesialkjøretøy og 14 helikoptre er satt inn i redningsarbeidet. Myndighetene oppgir at Harvey har forårsaket skader for flere milliarder dollar.

President Donald Trump reiser til Texas på tirsdag, opplyser Det hvite hus.

Les også: Titusener evakueres i Texas før orkan

Ingen nordmenn rammet

Det norske generalkonsulatet i Houston har ikke fått opplysninger om at det er nordmenn i de hardest rammede områdene.

– Per nå er store deler av byen utsatt og berørt av vannmassene, men vi kjenner ikke til at det er nordmenn i spesielt utsatte områder, opplyser konsul Ingunn M. Oudia i en epost til NTB søndag kveld. Generalkonsulatet går ut fra at det er mellom 5.000 og 6.000 nordmenn bosatt i området.

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Oudia sier oljebyen med sine noe over to millioner innbyggere har god erfaring med å håndtere slike situasjoner.

– Dette været kommer til å vare i to-tre dager til – så nordmenn i området – som alle andre, må være tålmodige og holde seg innendørs. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente på at det skal avta.

Nedbørsrekord

Hustak er revet av, bobiler er snudd opp ned og flere hundre tusen husstander er strømløse. Houstons to flyplasser er stengt. Enkelte deler av Houston kan sette ny Texas-rekord i nedbør.

Nedbørsmengden er ventet å bli rundt 116 centimeter, mens enkelte steder risikerer så mye som 127 centimeter, ifølge meteorologene.

– Bredden og intensiteten på dette regnet er uten sidestykke, og det resulterer i katastrofal flom, het det i en uttalelse fra The National Weather Service.

Innbyggere går gjennom vannmassene i Houston. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Innbyggere går gjennom vannmassene i Houston. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ekstremværet Harvey:

* Opptil 40 personer er savnet, og det er så langt meldt om minst 30 skadde som følge av ekstremværet Harveys herjinger i den amerikanske delstaten Texas, opplyser lokalt politi.

* Fem personer er meldt omkommet, men myndighetene har bare bekreftet tre av dødsfallene.

* Myndighetene i Texas har satt inn et mannskap på 4.000 fra Nasjonalgarden for å bistå i redningsarbeidet.

* Lørdag ble det målt opp mot en halv meter nedbør på de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

* Harvey begynte søndag å flytte seg mer i retning av havet igjen, men det kan likevel ventes en liten styrking mandag kveld og tirsdag, ifølge det nasjonale orkansenteret.

* Meteorologene opplyser at uværet og oversvømmelsene som det fører med seg, vil vare i flere dager. Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil 4 meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.

* Det bor 2,3 millioner mennesker i Houston, USAs fjerde største by. Medregnet Houstons forsteder i nabokommunene bor det nesten 7 millioner mennesker i området.

Personvernpolicy