Norske Christina: – Jeg har aldri opplevd noe liknende

Innbyggere går gjennom vannmassene i Houston. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix
Innbyggere går gjennom vannmassene i Houston. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Innbyggerne i millionbyen Houston rådes til å holde seg innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle er bedt om å holde seg innendørs. Vi er også bedt om å bli i første etasje hvis vann kommer inn i husene, og ikke gå på loftet, sier Christina Hetleøen ved det norske generalkonsulatet i Houston til NTB.

Hun forteller at det regner uten stopp, og at hun aldri før har sett noe lignende.

Stormen Harvet er blitt nedgradert fra orkan til tropisk storm, men etterdønningene av orkanene fører til enorme nedbørsmengder.

Orkanen Harvey gjorde landfall i Texas sendt fredag kveld lokal tid, med en vindstyrke på opptil 60 meter i sekundet og var gradert som kategori 4.

Utover morgenen lørdag ble den nedgradert, først til kategori 3 og deretter til kategori 2 og 1. Det tilsier vindkast på opptil 40 meter i sekundet.

Bakgrunn: Orkanen Harvey svekkes stadig

60 cm regn

Selv om mye av kraften i orkanen forsvant da den nådde land, fryktes det at store nedbørsmengder de neste dagene kan forårsake vel så store skader.

En forlatt bil på motorveien utenfor Houston. Foto: Lm Otero / AP
En forlatt bil på motorveien utenfor Houston. Foto: Lm Otero / AP

The National Weather Service, USAs nasjonale meteorologiske institutt, sier mer enn 60 cm regn falt i Houston på et døgn. Innbyggerne i byen får stadig nye tornadovarsler, og Hetleøen sier det ser ut til at stormen blir hengende over området fram til onsdag.

– Alle er veldig på vakt. Det var vanskelig å gå til sengs i går kveld, siden tornadovarslene kom så hyppig, og man ble bedt om å søke tilflukt i husets innerste rom uten yttervegger, forteller Hetleøen.

En funnet omkommet

Det amerikanske meteorologiske instituttet (NWS) råder folk til å ikke forflytte seg i det kriserammede området.

Ifølge BBC News har over 1000 personer blitt reddet så langt.

Ordfører Charles J. Wax i Rockport opplyste på en pressekonferanse lørdag ettermiddag lokal tid at personen ble funnet inne i et hus i byen.

Delstatsmyndighetene frykter at dødstallet kommer til å stige.

Harvey

* Opptil 40 personer er savnet, og det er så langt meldt om minst 30 skadde etter at orkanen Harvey herjet i den amerikanske delstaten Texas, opplyser lokalt politi.

* Fem personer var søndag meldt omkommet, men myndighetene har bare bekreftet to dødsfall.

* Lørdag ble det målt opp mot en halv meter nedbør på de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

* Meteorologene sier uværet og oversvømmelsene som det fører med seg, vil vare i flere dager. Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil fire meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.

NTB

Personvernpolicy