Amerikansk kamphelikopter styrtet i Jemen

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i Jemen siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015. Fredag ble minst 14 sivile drept i et flyangrep mot hovedstaden Sana. Foto: AP / NTB scanpix
Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i Jemen siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015. Fredag ble minst 14 sivile drept i et flyangrep mot hovedstaden Sana. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et amerikansk kamphelikopter har styrtet utenfor kysten av krigsherjede Jemen der det ifølge Pentagon var ute på øvelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemen

* Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 100.000 flyangrep mot mål i landet, og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Ifølge FN er over 10.000 mennesker drept og 40.000 såret siden konflikten brøt ut. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt.

* I tillegg anslås det at rundt 10.000 mennesker har mistet livet fordi de ikke har kommet seg ut av landet for å få medisinsk behandling etter at flyplassen i Sana ble stengt i fjor.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av dem.

* Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Rundt 500.000 mennesker antas å ha blitt smittet, og nesten 2.000 har mistet livet siden april.

Ifølge U.S. Central Command, som leder USAs militære operasjoner i Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia, er et besetningsmedlem savnet etter at Black Hawk-helikopteret styrtet drøyt 30 kilometer utenfor kysten av Jemen.

Fem andre som var om bord i helikopteret ble reddet etter styrten, heter det i en kunngjøring, gjengitt av nettavisen Military.com.

Hemmelige operasjoner

Amerikanske spesialstyrker har den siste tiden gjennomført operasjoner på bakken i Jemen, der de i all hemmelighet jakter på medlemmer av al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

Pentagon hevder at spesialsoldatene bare driver etterretning og fungerer som rådgivere for en styrke fra De forente arabiske emirater, men at de har anledning til å forsvare seg dersom de kommer under angrep.

Styrken fra Emiratene kjemper på den styrtede presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadis side i krigen mot Houthi-opprørerne, men bistår også USA i jakten på al-Qaida-medlemmer i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

29. januar ble en soldat i den amerikanske Navy SEAL-styrken drept og tre andre såret under en operasjon i Jemen.

Amerikanske flyangrep

Ifølge Military.com har USA det siste halvåret gjennomført minst 80 flyangrep mot mål i Jemen og gitt flystøtte til styrken fra Emiratene.

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept siden den USA-støttede koalisjonen med Saudi-Arabia i spissen våren 2015 gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Krigsforbrytelser

Saudi-Arabia oppga selv tidligere i år å ha gjennomført over 100.000 flyangrep i Jemen og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International og Human Rights Watch har bedt omverdenen stanse alle leveranser av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, med henvisning til de store sivile tapene landets krigføring i Jemen forårsaker.

Norsk ammunisjon

Norge stanset i fjor eksporten av såkalt militært A-materiell, våpen og ammunisjon, til Emiratene, med henvisning til landets krigføring i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uka ble det kjent at utenriksminister Børge Brende (H) tidligere i år gjenåpnet for ammunisjonssalg til landet, og følge Statistisk sentralbyrå ble det fra mars til juni i år solgt A-materiell fot 45 millioner kroner fra Norge til Emiratene.

Redd Barna og Røde Kors har protestert mot dette, og tidligere Amnesty-leder Petter Eide, som er stortingskandidat for SV, krever umiddelbar stans i salget.

Aktuelt:

CARE: – Situasjonen i Jemen er en skam for menneskeheten

Røde Kors frykter 600.000 koleratilfeller i Jemen

Medier: Over 30 sivile drept i luftangrep i Jemen