Stoltenberg: Russland må være åpne om militærøvelser

Her ber Stoltenberg Russland være åpne om sine militærøvelser. Se video i vinduet over.
Her ber Stoltenberg Russland være åpne om sine militærøvelser. Se video i vinduet over.
NATO vil følge nøye med på Russlands militærøvelse i Vest-Russland og Hviterussland neste måned, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Øvelsene i og ved Østersjøen og Nordsjøen er de største Russland har gjennomført på lang tid, og det er bekymring for at antallet soldater som deltar er høyere enn det offisielle tallet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Alle land har rett til å trene sine væpnede styrker, men landene bør også respektere forpliktelsen om å være åpne, sa Stoltenberg etter et møte med den polske statsministeren Beata Szydlo i Polen fredag.

Russland sier 13.000 soldater vil delta i øvelsen 14–20. september. Ifølge internasjonale avtaler er dette grensen for hvor mange som kan delta uten at internasjonale observatører er til stede.

Stoltenberg skal besøke den amerikanskledede NATO-styrken i øst i landet.

– Utplasseringen er et klart signal om at et angrep på en alliert er et angrep på hele alliansen. Saken her er å forebygge konflikt, ikke provosere, sier han.

Torsdag kveld var en politibil i NATO-sjefens kortesje involvert i en bilulykke i Polen. Bilen kolliderte med en varebil og fire mennesker ble skadd. Stoltenbergs informasjonsrådgiver Stein Hernes sier ti VG at Stoltenbergs bil ikke var involvert.

Aktuelt:

Stoltenberg roser Trumps helomvending

Mattis anklager Russland: – Prøver å flytte grenser med makt

Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse

Populært