Titusener evakueres i Texas før orkan

Ekstremværet Harvey har bygd seg opp til en orkan og nærmer seg kysten av Texas. Det er ventet å bli den kraftigste orkanen i USA på 12 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha vært klassifisert som tropisk storm, ble Harvey oppjustert til orkan torsdag. Den ventes ifølge meteorologene å nå land mellom Port O'Connor og Matagorda Bay i løpet av fredag.

Torsdag ble det målt vindkast opp mot 36 meter per sekund.

– Vi venter at orkanen vil tilta i styrke helt fram til den treffer land, sier talsperson Dennis Feltgen ved det nasjonale orkansenteret.

Meteorologene sier orkanen kan nå kategori 3. Den siste orkanen i denne kategorien som traff USA, var Wilma i oktober 2005. Sandy nådde ikke kategori 3 da den rammet østkysten i 2012, men forårsaket likevel materielle skader for godt over 285 milliarder kroner.

Sju fylker på Texas' kyst har beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder. Fire av disse fylkene har beordret alle beboere til å evakuere og advarer alle som blir igjen om at de ikke er garantert redning.

Det nasjonale orkansenteret advarer og sier orkanen kan være livstruende når den treffer land og at uværet den bringer med seg, kan vare i flere dager.

Det ventes nedbørsmengder på opptil én meter så langt unna som Morgan City i Louisiana, over 640 kilometer unna der orkanen er ventet å treffe land. Meteorologene advarer mot flom og oversvømmelser.

Personvernpolicy