Peter Madsen virket uinteressert i Wall etter at ubåten sank

Bildet viser Peter Madsen og hans ubåt i 2008. Foto: Niels Hougaard / AP / NTB scanpix
Bildet viser Peter Madsen og hans ubåt i 2008. Foto: Niels Hougaard / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter funnet av Kim Walls levninger er Peter Madsens tidligere uttalelser kommet i et nytt lys. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag bekreftet politiet i København at det var Walls overkropp som ble funnet ved Amager mandag. Kroppen var uten hode, armer og bein, og det var også festet metall til liket, tilsynelatende for at det skulle synke. I tillegg ble Walls blod funnet om bord i ubåten.

Nå har EkstraBladet tatt et tilbakeblikk på Madsens første uttalelser etter at Wall ble meldt savnet seks timer etter at hun ble med ham på ubåten.

Da den danske oppfinneren kom i land i København etter at ubåten hadde sunket fredag for to uker siden, var han kledd i militærlignende kjeledress. Han smilte til kameraene og fortalte til dansk TV 2 at han var «helt okay».

Han virket uinteressert i spørsmålene om den savnede svenske journalisten, i stedet var han opptatt av at ubåten hadde sunket og hvorvidt han kunne få noe igjen på forsikringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da en av politibetjentene spør ham om han har Walls kontaktopplysninger, svarer han:

– Det ligger i min telefon på havets bunn.

En annen politibetjent spør om han har navnet hennes.

– Altså bare at hun heter Kim. Jeg sjekker ikke bakgrunnen på en journalist som ringer og sier: Kan jeg få et intervju, sier Madsen.

Aktuelt: Madsens ubåt eies av selskap kontrollert av millionær i Norge

Han forteller også at ubåten sank da han forsøkte å reparere en feil på en ballasttank.

Tekniske undersøkelser har senere vist at han senket ubåten med vilje, ifølge politiet.

Opptaket fra TV 2 viser også at Madsen fremstår som forvirret og spør politiet hva som foregår. I det første avhøret fortalte han at han satte Wall av ved en restaurant i København kvelden før ubåten sank. Senere endret han forklaring og sa at Wall døde som følge av en ulykke om bord og at han «begravde henne til sjøs».

Bakgrunn:

Forsvarer: Ubåteier Madsen er lettet over identifisering av Wall

Politiet: Ubåten ble senket med vilje

Ubåtsaken i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Den siste observasjonen av Wall ble gjort idet ubåten var i Øresund torsdag kveld.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Madsen ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for uaktsomt drap på Wall under særdeles skjerpende omstendigheter.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet inne i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og har erkjent å ha lempet henne over bord ett eller annet sted i Køge Bugt.

* Halvannen uke etter at Wall ble meldt savnet, ble Walls overkropp funnet etter at det ble skylt opp fra sjøen ved Amager i København. Hodet, armer og bein er fortsatt ikke funnet.