Forsvarer: Ubåteier Madsen er lettet over identifisering av Wall

Den danske ubåteieren Peter Madsen, som er siktet for uaktsomt drap på svenske Kim Wall, er lettet over at liket er identifisert, sier hans forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Min klient og jeg er svært tilfreds med at funnet som politiet har gjort, lot seg identifisere. Den delen av etterforskningen er nå på plass, og det er han svært lettet over, sier forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til Ritzau.

På spørsmål om hvorfor han er lettet, svarer hun at Madsen ikke ønsker noe annet en at saken blir oppklart og sannheten kommer fram.

– Det er fortsatt i min klients interesse og hans ønske, føyer hun til.

Onsdag fastslo politiet at DNA-tester viser at kroppen som mandag ble funnet i sjøen ved Amager i København, tilhører Wall. Den hadde verken hode, armer eller bein.

Les også: Kvinnelik i Danmark fortsatt ikke identifisert – DNA-svar kommer onsdag

– Endrer ikke noe

Madsen har forklart at Wall døde som følge av en ulykke om bord, og at han deretter kastet henne i sjøen.

– At det er en DNA-match endrer ikke min klients forklaring om at det skjedde en ulykke, sier Hald Engmark til BT.

Og fortsetter:

– Min klient har forklart til politiet at det skjedde en ulykke. Det endrer ikke noe for min klient at man har funnet Kim Wall død. Uansett hva så er det positivt at man nå har funnet henne.

Les også: Lemlestet kvinnelik funnet i sjøen utenfor København

– Skulle synke

Det ble også opplyst at politiet har funnet blod fra den svenske kvinnen i ubåten til Peter Madsen og at en metallgjenstand var festet til liket, angivelig for at det skulle synke til bunns.

– Vi sikret en hårbørste og en tannbørste for å sikre hennes DNA. Vi fant også blod i ubåten, og det ble et treff, opplyste etterforskningsleder Jens Møller Jensen på en pressekonferanse.

– Skadene på kroppen kan ha blitt påført for at den skulle tømmes for luft slik at den skulle synke lettere, fortsatte Møller Jensen, som kaller funnene for et stort gjennombrudd.

Politiet vil foreløpig ikke spekulere på Madsens motiv og understreker at de etterforsker saken bredt. Den danske oppfinneren, som selv har bygd ubåten, ble for halvannen uke siden siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Ifølge Møller Jensen kan siktelsen bli endret, men politiet har foreløpig ikke tatt stilling til dette.

Les også: Madsens forsvarer til ABC Nyheter: – Han er lettet

Søket fortsetter

Wall ble meldt savnet av sin kjæreste for snart to uker siden etter at hun ble med Madsen på en tur i ubåten hans for å lage en reportasje. Dagen etter sank ubåten i Køge Bugt sør for København. Madsen ble reddet opp av vannet, men Wall var sporløst borte.

Politiet fortsetter søket etter resten av Kim Walls levninger. Dykkere fra forsvaret har søkt i flere områder etter å ha mottatt tips om mulige likdeler, men uten resultat. Heimevernet bistår også i omfattende søk langs kystlinjen i funnområdet.

Les også: Nye detaljer om ubåt-mysteriet

– Grenseløs sorg

Walls mor, Ingrid Wall, skriver i en uttalelse på Facebook at familien har tatt imot beskjeden med «grenseløs sorg og bestyrtelse».

– Omfanget av katastrofen kan vi ennå ikke forutse, og mengder av spørsmålstegn gjenstår å bli utredet, skriver moren.

Hun skriver også at familien de siste dagene har mottatt henvendelser fra hele verden fra kolleger og venner av Wall, som satte stor pris på henne.

Les også: Kims familie: – De verste dagene i våre liv

Støttegruppe gir seg

Saken har ført til at Madsen har mistet en rekke av sine støttespillere. Blant annet blir støttegruppen Raket-Madsen Støttegruppe oppløst i en ekstraordinær generalforsamling i slutten av september, opplyser foreningens avtroppende leder, Frederik Just.

– Drømmen brast for oss alle. Prosjektet blekner i sammenligning med et meningsløst tap av menneskeliv. Det er ikke lenger noen lyst til å fortsette. Tilliten er brutt, heter det i en pressemelding fra gruppen.

Aktuelt: Dansk ubåteier har forklart at svensk journalist døde i ulykke

Ubåtsaken i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen, som eier ubåten, og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var på ubåten for å lage reportasje om Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Den siste observasjonen av Wall ble gjort idet ubåten var i Øresund torsdag kveld.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten, og Madsen ble reddet opp av sjøen. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land flere timer tidligere.

* Madsen ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for uaktsomt drap på Wall under særdeles skjerpende omstendigheter.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet inne i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser at ubåten ble senket med vilje.

* Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og har erkjent å ha lempet henne over bord ett eller annet sted i Køge Bugt.

* Mandag ettermiddag fant politiet liket av en partert kvinne uten hode, armer og bein i sjøen sørvest for Amager. DNA-prøver viser at det er Wall som er funnet.

Kilde: NTB-Ritzau

Personvernpolicy