USA gjør nok et forsøk på å knuse Taliban

USA og NATO har brukt 16 år på å bygge opp afghanske sikkerhetsstyrker (bildet), men har innsett at de fortsatt ikke er i stand til å holde Taliban på avstand. Nå varsler president Donald Trump en ny amerikansk Afghanistan-strategi.
USA og NATO har brukt 16 år på å bygge opp afghanske sikkerhetsstyrker (bildet), men har innsett at de fortsatt ikke er i stand til å holde Taliban på avstand. Nå varsler president Donald Trump en ny amerikansk Afghanistan-strategi. Foto: Rahmat Gul / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump varsler nå en ny strategi mot Taliban, den siste i en lang rekke amerikanske forsøk på å nedkjempe den afghanske opprørsgruppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart 16 år har gått siden USA og andre vestlige land hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.

NATO-land som Norge sluttet opp om det USA-ledede forsøket på å knuse Taliban, og på det meste var det over 150.000 utenlandske soldater i landet.

En sentral del av strategien gikk ut på å bygge opp afghanske sikkerhetsstyrker for å la dem gjøre jobben, men dette har vist seg svært vanskelig.

NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, og i dag står Taliban sterkere enn på lenge. Forsvarsalliansen har fortsatt rundt 12.000 soldater i landet, de aller fleste av dem amerikanske.

50 norske spesialsoldater er også stasjonert i Afghanistan, der regjeringen har besluttet at de skal drive opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker ut 2018.

Lyktes ikke

USA har opp gjennom årene forsøk en rekke ulike strategier for å nedkjempe Taliban, men ingen av dem har lyktes. Opprørerne har i dag et tungt nærvær i store deler av landet og er mange steder de reelle makthaverne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump varsler nå en ny strategi, som ifølge spekulasjoner i amerikanske medier skal gå ut på å gi såkalt private kontraktører – private sikkerhetsselskap bestående av leiesoldater – en mer sentral rolle, slik de tidligere hadde i Irak.

USAs utenriksminister Rex Tillerson orienterte mandag utenriksministrene fra Afghanistan, Pakistan og India om den nye strategien, som offisielt vil bli kunngjort av Trump klokka 3 natt til tirsdag norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Trump-administrasjonen nærmer seg ny politikk for Afghanistan

Mange ofre

Pentagon anbefalte for flere måneder siden å sende ytterligere 3.800 amerikanske soldater til Afghanistan og opplyste at også disse først og fremst skal fungere som rådgivere for den afghanske hæren.

Nærmere 25.000 sivile afghanere er drept og over 45.000 er såret siden FN begynte å føre statistikk over sivile tap i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I første halvår i år ble minst 1.662 sivile drept og over 3.500 såret, og dette var flere enn noensinne siden 2008.

Flere tusen afghanske soldater og politifolk og rundt 3.500 utenlandske soldater, blant dem ti norske, er også drept i krigen.

Les også:

Rakett slo ned i ambassadestrøk i Kabul

McCain med forslag til ny Afghanistan-strategi