Hovedmistenkt for Barcelona-terror drept i politiaksjon

Bilder av den antatte hovedmannen bak terroraksjonen i Barcelona. Spanske myndigheter offentliggjorde bildene mandag.
Bilder av den antatte hovedmannen bak terroraksjonen i Barcelona. Spanske myndigheter offentliggjorde bildene mandag. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spansk politi har drept Younes Abouyaaqoub, 22-åringen som antas å ha kjørt varebilen som meide ned mennesker i sentrum av Barcelona sist torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisjefen i Catalonia, Josep Luis Trapero, slo mandag kveld fast at terrorcellen som antas å stå bak angrepene, er knust. Alle de tolv medlemmene politiet har identifisert, er enten døde eller pågrepet.

Abouyaaqoub ble skutt og drept i en politiaksjon i Subirats-området rundt 50 kilometer vest for Barcelona mandag ettermiddag, opplyser spansk politi på Twitter.

Ifølge spanske medier var det innbyggere i området som varslet politiet etter å ha sett en ukjent mann som de mente å gjenkjenne fra etterlysningsbildene.

22-åringen var ifølge politiet iført det som så ut som et bombebelte og skal ha ropt Allahu akbar (Gud er størst) før han ble skutt og drept.

Internasjonal jakt

Alt tyder på at det var Abouyaaqoub som kjørte varebilen som meide ned folk i Barcelona, sa Catalonias regionale innenriksminister Joaquim Forn tidligere mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Et udatert bilde av Younes Abouyaaqoub (22) hentet fra sosiale medier. Foto: Social Media Via Ap / AP
Et udatert bilde av Younes Abouyaaqoub (22) hentet fra sosiale medier. Foto: Social Media Via Ap / AP

Spansk politi informerte samtidig andre europeiske land om den mistenktes identitet. De gikk også ut med en advarsel om at Abouyaaqoub var farlig og at han kunne være bevæpnet.

Antall drepte etter terrorangrepene i Spania er oppjustert til 15. Etterforskerne har slått fast at det er en sammenheng mellom angrepene og en bilkapring nord for Barcelona.

En mann ble funnet drept i bilen, og han regnes nå som det 15. dødsofferet.

Bakgrunn: Intens jakt på Barcelona-mistenkt

Funnet død

Politiet skjøt mot den aktuelle bilen da den kjørte gjennom en politisperring kort tid etter angrepet i Barcelona.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da bilen senere ble funnet, lå det en død mann i den. Først ble det antatt at han var truffet av politiets skudd, men det viste seg senere at han var knivstukket. Etterforskerne tror nå at mannen ble knivstukket av Abouyaaqoub, som trengte en bil for å komme seg unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13 mennesker ble drept og over hundre skadd da en varebil meide ned folk i sentrum av Barcelona torsdag. Én person ble drept i et lignende angrep i byen Cambrils den påfølgende natten.

Mandag opplyste myndighetene at alle ofrene for angrepene er blitt identifisert. Seks spanjoler, tre italienere, to portugisere, en belgier, en canadier, en amerikaner og en britisk-australsk gutt ble drept. To av de drepte var barn.

– Måtte endre planene

Abouyaaqoub antas å være det eneste medlemmet av gruppen som sto bak angrepene, som fortsatt var på frifot. De andre medlemmene er enten drept av politiet, pågrepet eller omkom i en eksplosjon som trolig ble utløst da gruppen forsøkte å lage bomber.

Spansk politi mistenker at terrorcellen hadde planer om å fylle biler med gassflasker for å gjennomføre et enda større angrep. Den verdenskjente kirken Sagrada Familia var et av angrepsmålene, ifølge avisa El Español.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planene måtte trolig endres da eksplosivene gikk i lufta ved et uhell i forrige uke. Politiet tror en av dem som omkom i eksplosjonen, var en imam i 40-årene som mistenkes for å ha radikalisert de yngre medlemmene av gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Radikalisert

Flere av medlemmene av gruppen har bakgrunn fra Marokko, og slektninger av Abouyaaqoub i Marokko hevder 22-åringen fikk mer ekstreme holdninger de siste årene. Bakgrunnen skal ha vært påvirkning fra Satty.

Imamen sonet fra 2010 til 2014 en dom for hasjsmugling. I fengselet skal han ha blitt kjent med Rachid Aglif, en av mennene bak terrorangrepet som kostet nærmere 200 mennesker livet i Madrid i 2004, ifølge avisa El Mundo.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepene i Barcelona og Cambrils, men det er foreløpig ikke kjent om det har vært direkte kontakt mellom den ytterliggående islamistgruppa og gjerningsmennene.

Angrepene i Spania:

* Spania ble torsdag og natt til fredag utsatt for to bilangrep i byene Barcelona og Cambrils.

* 13 mennesker ble drept og over hundre skadd da en varebil kjørte inn i folkemengden på hovedgaten La Rambla i Barcelona ved 17-tiden torsdag.

* Åtte timer senere kjørte en bil inn i en folkemengde i havnebyen Cambrils. Fem personer i bilen ble skutt og drept. De var utstyrt med det som viste seg å være falske bombevester.

* Flere personer ble skadd i angrepet, blant dem en politimann. En kvinne døde dagen etter av skadene hun fikk.

* Den ytterliggående islamistgruppa IS tok i en kunngjøring på seg ansvaret for de to angrepene.

* Catalonias innenriksminister Joaquim Forn bekrefter at det var en sammenheng mellom angrepene, samt med en bilkapring nord for Barcelona. En mann ble funnet drept i bilen, og han regnes nå som det 15. dødsofferet.

* Ifølge Forn var det etter alt å dømme 22 år gamle Younes Abouyaaqoub som kjørte varebilen under angrepet i Barcelona.

* De øvrige medlemmene av gruppen som sto bak angrepene, antas å være enten drept av politiet, pågrepet eller omkom i en eksplosjon som trolig skjedde under et forsøk på å lage bomber

* Mandag ble Abouyaaqoub skutt og drept under en politiaksjon vest for Barcelona. Han var ifølge politiet iført det som så ut som et bombebelte og skal ha ropt Allahu Akbar (Gud er størst) før han ble skutt.