Tilsynet varslet Bane Nor:– Al-Qaida oppfordrer til terror mot tog og T-bane

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Qaida har publisert en omfattende guide til hvordan man kan begå terrorhandlinger mot tog, T-bane og stasjoner. Jernbanetilsynet har varslet Bane Nor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den siste utgaven av Inspire oppfordrer al-Qaida til å begå terror mot transportmidler generelt, og til å angripe tog, T-bane, passasjerer og baneinfrastruktur spesielt.

Oppfordringen blir tatt på alvor av norske jernbanemyndigheter, i den grad at Statens jernbanetilsyn har varslet Bane Nor.

En av metodene som beskrives i detalj, er hvordan man får tog til å spore av.

– I kjølvannet av al-Qaidas artikkel i Inspire mottok Bane Nor en henvendelse fra Statens jernbanetilsyn (SJT). På bakgrunn av dette varslet vi trafikkselskapene som trafikkerer det norske jernbanenettet, sier kommunikasjonsrådgiver Harry Korslund i Bane Nor til TV 2.

Les også: Terrorforsker etterlyser bedre sikring av Karl Johan

Han understreker at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke ser behov nå for å høyne beredskapen.

Også i Sverige og Danmark har al-Qaidas oppfordring vakt oppsikt. Banedanmark er i «løpende dialog» med Politiets etterretningstjeneste (PET), ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske Trafikverket har på sin side sendt epost til den svenske jernbanen SJ og MTR, som blant annet driver T-bane- og pendlertogtrafikk, hvor personell oppfordres til å være oppmerksomme på folk som befinner seg i skinnegangen og fremmedobjekter, skriver Aftonbladet.

Les også: Helten Hassan alvorlig knivskadd i Åbo – søndag hedret han ofrene