Lekket FN-rapport: Saudi-ledet koalisjon ansvarlig for drap på nær 700 barn i Jemen

1.340 barna som ble drept i det krigsherjede Jemen i fjor. Foto: Hani Mohammed/ AP/NTB scanpix.
1.340 barna som ble drept i det krigsherjede Jemen i fjor. Foto: Hani Mohammed/ AP/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomber sluppet av den saudiledede koalisjonen, drepte over halvparten av barna som mistet livet i krigen i fjor, ifølge utkast til en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder nyhetsbyrået AP, som har fått tilgang til den foreløpige rapporten.

Koalisjonen, som består av en rekke sunnimuslimske land i Midtøsten og Nord-Afrika, risikerer nå igjen å havne på FNs svarteliste over dem om dreper og lemlester barn, ifølge Foreign Policy.

I utkastet til den lekkede FN-rapporten går det fram at 683 barn ble drept i koalisjonens luftangrep i fjor. FNs generalsekretær António Guterres slår fast at koalisjonen dermed har ansvaret for over halvparten (51 prosent) av de i alt 1.340 barna som ble drept i borgerkrigen i 2016.

Koalisjonen har i tillegg ansvaret for nesten tre firedeler av angrepene på skoler og sykehus, ifølge rapporten.

Fjernet fra svarteliste

I fjor førte en lignende rapport til at den saudiledede koalisjonen ble satt på FNs svarteliste over land som krenker barns rettigheter. Men den ble fjernet fra listen etter at Saudi-Arabia og andre land i koalisjonen truet med å trekke økonomisk støtte til en rekke FN-program.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende FN-sjef, Ban Ki-moon, fastholdt imidlertid at opplysningene i rapporten var riktige. Der gikk det fram at i alt 1.953 barn ble drept og såret i Jemen i 2015, seks ganger så mange som i 2014.

Guterres bestemmer

Tidligere i uken meldte Foreign Policy at FNs nye spesialrepresentant for barn og væpnet konflikt, Virginia Gamba, vil anbefale at koalisjonen igjen svartelistes. Guterres og Gamba skal møtes fredag, og det er Guterres som bestemmer hvem som skal svartelistes.

Saudi-Arabias FN-delegasjon sier i en uttalelse at det ikke finnes noen som helst grunn til at landet skal havne på den aktuelle svartelisten. Den endelige rapporten er først ventet om en måned.

FNs talsmann Farhan Haq sa torsdag at Guterres ennå ikke har sett rapportutkastet og at det fortsatt diskuteres.