UD: Ingen nye reiseråd for Spania

Utenriksdepartementet har ingen informasjon som tyder på at nordmenn er rammet direkte av terrorangrepene i Spania. Det er ingen nye reiseråd for landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet (UD) har ikke hatt og har heller ikke nå spesifikke reiseråd for Spania, men henviser til de generelle sikkerhetsrådene som gjelder for alle reisende.

– De som er der nede oppfordres til å ringe hjem og forsikre om at de har det bra. De som skal reise dit anbefales å følge sikkerhetsrådene, og ikke minst registrere seg hos oss før de reiser, sier pressetalsperson Ane Lunde i UD til NTB.

Ved å registrere seg på Reiseregistrering vil man både kunne motta aktuell informasjon om noe skulle skje og sikre seg at UD får en viss oversikt over nordmenn i området.

Flyselskapene har rådet reisende til og fra Spania til å være tidlig ute på flyplassen, ettersom det kan bli lengre ventetid og køer på grunn av økt sikkerhet.

Populær by

Barcelona er blant de tre mest populære storbyene i Europa, sammen med Paris og London, og har sesong hele året. Den største andelen av de reisende fra Norge til Barcelona reiser med rutefly og legger opp turen selv, men det legges også pakkereiser dit. Apollo og Ving tilbyr dette, og har denne uka henholdsvis 20 og 12 kunder som har reist til den spanske storbyen, flere av dem er for øyeblikket på cruise utenfor kysten. Selskapene har vært i kontakt med alle sammen, og de er i sikkerhet.

– De fikk en SMS torsdag, og vi har også ringt dem. De har fått beskjed om å holde seg unna Las Ramblas inntil det er oversikt over situasjonen, og ellers holde seg oppdatert via mediene og følge UDs anbefalinger, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Apollo har gjort det samme.

– Vårt råd til nordmenn som nå befinner seg i Barcelona er selvfølgelig først og fremst å ta kontakt med sine kjære her hjemme. Har man spørsmål knyttet til opphold og hjemreise eller snarlig avreise anbefaler vi å ta direkte kontakt med forsikringsselskapet, og selvfølgelig oss, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Ikke avbestilt

Ingen av operatørene har foreløpig fått avbestillinger av reiser til Barcelona. Rivera i Apollo mener det er for tidlig å si om angrepene vil påvirke nordmenns reising til byen. Etter angrepene i Paris og Nice merket de en rask og markant nedgang i bestillinger, men dette var ikke tilfelle etter angrepene i London.

Ving foretok en undersøkelse for ett år siden og fikk god innsikt i hvordan folk tenker når det gjelder denne typen terrorhendelser.

– Svarene viste at folk blir skremt av utviklingen og av store medieoppslag, men de glemmer det også ganske raskt, og det forhindrer dem ikke fra å reise. Heldigvis, for det er vel det terroristene ønsker, å skremme folk fra å reise, sier Løkaas Fossum.

Personvernpolicy