USA: Vi er ikke ute etter skifte av regime i Nord-Korea

USA sier nå at de ikke ønsker et regimeskifte i Nord-Korea. Det isolerte landets leder Kim Jung-Un skal ikke ha svart på dette utspillet ennå.
USA sier nå at de ikke ønsker et regimeskifte i Nord-Korea. Det isolerte landets leder Kim Jung-Un skal ikke ha svart på dette utspillet ennå. Foto: Wong Maye-e / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsminister og utenriksminister forsikrer at USA ikke jakter på regimeskifte i Nord-Korea eller tvungen gjenforening på den koreanske halvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en felles artikkel i Wall Street Journal sier utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis at USA går inn for en diplomatisk løsning på rakettstriden. De to legger stort vekt på samarbeid med Kina i dette arbeidet.

Tonen i artikkelen er markant annerledes enn den krigsretorikken som har preget nyhetene om Nord-Korea og Guam den siste uken. De to understreker likevel at diplomati «understøttes av militære opsjoner».

– Vi er ikke ute etter en unnskyldning for å stasjonere amerikanske styrker nord for den demilitariserte sonen. Vi har intet ønske om å påføre det nordkoreanske folk ytterligere lidelse, skriver de to ministrene.

Les også: Nord-Korea: «USA er dømt til ruin»

De gjentar at USA skiller mellom det koreanske folk på den ene siden og det fiendtlig innstilte regimet i Pyongyang på den andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Budskapet fra Tillerson og Mattis er også myntet på Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner. De to oppfordrer ledelsen i Beijing til å utnytte en helt spesiell mulighet til å påvirke regimet i Pyongyang.

Avisartikkelen sto på trykk samme dag som CIA-sjef Mike Pompeo forsikret det amerikanske folk og verden for øvrig om at det ikke er fare for «noe umiddelbart» når det gjelder konflikt med Nord-Korea.

Les også: Sverige åpner for å mekle mellom USA og Nord-Korea