Forsker: Trumps trussel mot Venezuela styrker Maduro

Lørdag ble det arrangert nok en protestmarsj mot president Nicolás Maduro i Venezuelas hovedstad Caracas. Opposisjonen har tatt avstand fra Donald Trumps trussel om å et militært angrep.
Lørdag ble det arrangert nok en protestmarsj mot president Nicolás Maduro i Venezuelas hovedstad Caracas. Opposisjonen har tatt avstand fra Donald Trumps trussel om å et militært angrep. Foto: Ariana Cubillos / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et amerikansk angrep på Venezuela vil være stikk i strid med USAs egne interesser, ifølge forsker. I stedet kan Donald Trumps trussel styrke president Maduro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var rett før helgen Trump antydet at USA kan komme til å bruke militærmakt mot regimet til Venezuelas venstreorienterte president Nicolás Maduro, som overtok makten da hans forgjenger Hugo Chávez døde i 2013.

– Kanskje Trump tenker at han skal vise hvor skapet skal stå, men dette virker bare samlende på chavistene og splittende på regionen. Dette kan gi Maduro en sterkere posisjon, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

– Utspillet er uventet for alle. Det er ikke konstruktivt på noe som helst vis, framholder hun overfor NTB.

Det er flere tiår siden sist USA truet med å bruke militærmakt mot et latinamerikansk land, selv om det er mistanke om at USA hadde en finger med i spillet under flere kupp og kuppforsøk på 2000-tallet.

– Vi har mange alternativer for Venezuela, inkludert et militært hvis det blir nødvendig, sa Trump til journalister i New Jersey fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blodig konflikt

Bull viser til at bruk av militærmakt ville kastet Venezuela ut i en blodig konflikt og ført til massemigrasjon, også til USA.

– Fram til nylig var de fleste migrantene fra Venezuela relativt ressurssterke, men allerede nå flykter folk på grunn av nød, og med en konflikt ville det blitt massemigrasjon.

En militær konflikt vil i tillegg skape kaos og mer rom for organisert kriminalitet og narkotikahandel, stikk i strid med USAs egne interesser, ifølge Bull. Det er heller ikke gitt at USA vil få noen lett oppgave hvis målet er å styrte Maduro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venezuela har rustet betraktelig opp de siste årene. Landet samarbeider militært med Russland og økonomisk med Kina. I tillegg har Venezuela nært samarbeid med Cuba, fastslår forskeren.

Aktuelt: Pence i Latin-Amerika etter Trumps Venezuela-utspill

Vonde minner

I Latin-Amerika vekker Trumps utspill vonde minner fra tiden da USA intervenerte til fordel for en rekke militærdiktaturer i Latin-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får heller ingen støtte av opposisjonen i Venezuela, som fortsatt marsjerer i gatene og insisterer på nyvalg og en fredelig løsning av konflikten.

Likevel har USAs visepresident Mike Pence, som nå er på rundreise i Latin-Amerika, ikke villet utelukke militære virkemidler.

– President Trump er en leder som sier det han mener og mener det han sier. Men presidenten sendte meg hit for å fortsette å jobbe med den enestående støtten fra land i Latin-Amerika for å sikre at demokratiet gjenopprettes i Venezuela med fredelige midler, sa Pence da han møtte Colombias president Juan Manuel Santos søndag.

Santos ga på sin side klar beskjed om at har er sterkt kritisk til Trumps utspill.

– Siden venner må fortelle hverandre sannheten, har jeg fortalt visepresident Pence at muligheten for en militærintervensjon ikke engang bør vurderes, verken i Colombia eller i Latin-Amerika, sa Santos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Venezuela langer ut mot Trumps militærtrusler

Virker splittende

Trumps uttalelse gjør det ifølge Bull vanskeligere for latinamerikanske land å innta en kritisk holdning til Maduros stadig mer autoritære stil.

– Landene hadde samlet seg om at det trengs dialog. Men når Trump begynner med trusler, har det ført til at blant annet Chile må fordømme utspillet, sier Bull.

Hun stiller også spørsmål ved om Trump mener alvor.

– Det er mange som vil oppfatte dette utspillet som ikke troverdig. Kanskje Trump har en forestilling om at trusler skal bidra til noe i seg selv. Men hvis trusler skal bidra til noe, må de være troverdige, fastslår Benedicte Bull.