Pence i Latin-Amerika etter Trumps Venezuela-utspill

Den amerikanske visepresidenten ankom Colombia søndag. Landet er første stopp på en rundreise til flere USA-vennlige land i regionen.
Den amerikanske visepresidenten ankom Colombia søndag. Landet er første stopp på en rundreise til flere USA-vennlige land i regionen. Foto: Fernando Vergara / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepresident Mike Pence har startet sin Latin-Amerika-reise etter at Donald Trump hintet om militær intervensjon i Venezuela, noe opposisjonen ikke vil ha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske visepresidenten ankom Colombia søndag. Landet er første stopp på en rundreise til flere USA-vennlige land i regionen. I tillegg til sanksjonene USA allerede har innført mot Venezuela, tar Pence sikte på samordne ytterligere tiltak mot landet. Det kan bli svært vanskelig for Pence å finne en balanse mellom latinamerikansk motstand mot Venezuelas president Nicolás Maduro, og motstanden mot Trumps utspill.

Fredag sa Trump at den amerikanske ledelsen ser på ulike alternativer, «inkludert et mulig militært alternativ, om nødvendig».

– Vi har styrker over hele verden på steder som er veldig langt unna. Venezuela er ikke veldig langt unna, og folket der lider og dør, la Trump til.

Bred motstand

Samtlige latinamerikanske land – ikke bare Venezuelas tradisjonelle støttespillere som Cuba, Bolivia, Ecuador og Nicaragua – har gått imot Trumps utsagn. Selv land som normalt er sterkt kritiske til Maduro, tok avstand fra tanken om militær innblanding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siden venner må være ærlige overfor hverandre, har jeg sagt til visepresident Pence at muligheten for å gripe inn militært ikke engang bør vurderes, heller ikke i Colombia eller Latin-Amerika. Amerika er et fredelig kontinent. La oss bevare det, sa Colombias president Juan Manuel Santos på en pressekonferanse søndag.

Selv om militære ledere har sagt at de ikke har fått ordre om å forberede noen

Visepresident Mike Pence og Colombias president Juan Manuel Santos ankommer en pressekonferanse i Cartagena søndag. Foto: Fernando Vergara / AP
Visepresident Mike Pence og Colombias president Juan Manuel Santos ankommer en pressekonferanse i Cartagena søndag. Foto: Fernando Vergara / AP

som helst form for operasjon i kjølvannet av Trumps uttalelse, møter altså Pence et Latin-Amerika som står samlet mot det siste utspillet fra sjefen hans i Det hvite hus. Visepresidenten sa ikke uttrykkelig at USA ikke vil gripe inn militært, men sa landet vil samarbeide med land i «nabolaget» for å legge press på Maduro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har mange alternativer for Venezuela, men presidenten er overbevist om at ved å samarbeide med våre allierte i regionen, kan vi finne en fredelig løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ny forsamling i Venezuela tilsidesetter nasjonalforsamlingen

– Galskap

Myndighetene i Venezuela har reagert kraftig på Trumps utsagn. Regjeringen i Caracas omtalte uttalelsen som «uforsvarlig» og «galskap». Søndag gikk også opposisjonen kraftig ut mot «militære trusler».

Opposisjonskoalisjonen i Venezuela kom med en klar uttalelse mot «bruk av makt, eller trusler om bruk av makt, fra et hvilket som helst land rettet mot Venezuela». Selv om Trump ikke nevnes ved navn, var budskapet tydelig.

Aktuelt: Venezuela langer ut mot Trumps militærtrusler

Krever frie valg

Opposisjonen i Venezuela sier landet er «isolert» etter at Maduro har tatt ytterligere grep for å konsolidere sin egen makt til tross for bred folkelig motstand. Likevel har innbyggerne der og ellers i Latin-Amerika bitre minner om tidligere amerikanske innblanding i regionen, inkludert invasjoner og støtte til diktatorer og geriljagrupper. Det er derfor liten stemning for å la Washington tvinge fram endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den eneste veien til fred er å gjenopprette demokratiet. Venezuelanere krever frie valg på alle nivåer, heter det i uttalelsen fra opposisjonen.

Minst 125 mennesker har mistet livet i opptøyer og sammenstøt de siste månedene. FN mener sikkerhetsstyrker og regjeringstro grupper har ansvar for minst 73 av dødsfallene.

Les også:

Opposisjonen: Venezuela er tatt som gissel

FN kritiserer overdreven maktbruk mot demonstranter i Venezuela

Flere nettsider i Venezuela hacket