Meny

USA utelukker ikke militære tiltak i Venezuela

USAs president Donald Trump sa fredag at amerikansk militær innblanding i Venezuela er ikke utelukket.
USAs president Donald Trump sa fredag at amerikansk militær innblanding i Venezuela er ikke utelukket.
USA har ikke stengt døren for å bruke militær makt i Venezuela, sier president Donald Trump. Galskap, svarer Venezuelas forsvarsminister.

– Vi har mange alternativer for Venezuela, inkludert et militært hvis det blir nødvendig, sa Trump til journalister i New Jersey.

– Vi har tropper over hele verden på steder som er veldig langt unna. Venezuela er ikke veldig langt unna, og folket der lider og dør, la han til.

USA, EU og en rekke latinamerikanske land har rettet kraftig kritikk mot valget 30. juli på en ny grunnlovsgivende forsamling, som støtter Venezuelas president Nicolás Maduro. Forsamlingen har erklært seg selv overordnet den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen og alle øvrige deler av landets statsapparat.

– Dette er galskap, en ekstrem handling, var reaksjonen til Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino.

– Det er en ekstremistisk elite som styrer USA, og jeg vet ærlig talt ikke hva som skjer, og hva som skal skje i verden, sa Padrino i et TV-intervju med statskanalen i Venezuela.

Les også:  FN kritiserer overdreven maktbruk mot demonstranter i Venezuela

Trump-samtale

Maduro sa torsdag at han ønsker å ha en samtale med Trump. Samme mann har tidligere fortalt Trump at Venezuela aldri vil gi etter som svar på USAs sanksjoner mot landet.

– Donald Trump, her er hånden min, sa presidenten torsdag, og la til at han ønsker et like sterkt forhold til USA som han har med Russland.

Men Trump vil ikke snakke med Maduro før «demokratiet er gjenopprettet» i Venezuela, het det i en uttalelse fra Det hvite hus natt til lørdag.

Les også:  Opposisjonen: Venezuela er tatt som gissel

Ambassadør utvist

Nabolandet Peru har vært blant landene som har stått fremst i rekken med kritikk mot Maduro. Fredag beordret Peru å utvise Venezuelas ambassadør på grunn av landets «pause fra demokratisk styre», heter det i en uttalelse fra Perus utenriksdepartement.

Den venezuelanske ambassadøren Diego Molero har ifølge departementet fått fem dager på seg til å forlate landet.

Isolert

Minst 125 personer har siden april mistet livet i opptøyer og sammenstøt, og FN mener sikkerhetsstyrker og regjeringstro grupper har ansvar for minst 73 av dødsfallene.

Venezuelas regjering blir stadig mer isolert internasjonalt, og det oljerike landet sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet og arbeidsledighet samt mangel på medisiner og andre basisvarer.

Hittil i år har over 52.000 venezuelanere søkt asyl i utlandet, nesten dobbelt så mange som i hele fjor. Det antas at langt flere har forlatt landet, som har en befolkning på rundt 30 millioner.

FN krever at landet må etterforskes for brudd på menneskerettighetene.

Les også:  UD fraråder nordmenn å reise til Venezuela

Populært