Meny

Her kommer båtflyktningene i land på spansk turiststrand

Antallet flyktninger som drar til Spania er doblet de siste to årene, ifølge FN. 

I går ankom en gummibåt med flyktninger en fullpakket turiststrand i Andalucia sør i Spania. 

– Trenden er helt klar - nå ser det ut til at flere tar sjøveien til Spania, mens det er færre som drar til Hellas og Italia, sier forsker Jørgen Carling i PRIO til NRK som først omtalte videoen. 

Det er fortsatt få som tar seg til Spania sammenliknet med Italia. Så langt i 2017 har 96.800 kommet over Middelhavet til Italia, mens 8.700 har ankommet Spania, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

Selv om asyltallene til Norge er rekordlave, er verden i en flyktningkrise. 65 millioner mennesker er på flukt. 25 millioner er på flukt ute i verden, mens 40 millioner er på flukt i eget land.

De stengte grensene i Nord- og Sentral-Europa har ført til at det nå nesten ikke kommer migranter i vår del av Europa.

Les også:   Stadig flere barn flyktet alene over Middelhavet

Vanskeligere å komme seg til Italia

Italias innenriksminister Marco Minniti ba i juni flere land åpne sine havner for migranter og flyktninger som plukkes opp av skip fra EUs grensestyrke Frontex og andre redningsfartøy i Middelhavet.

Få land har sagt de vil ta imot ekstra flyktninger fra Italia, deriblant har flere norske partiledere avvist ønsket. 

Den italienske regjeringen vedtok i juli å sette i verk en plan om å yte teknisk og logistisk hjelp til den libyske kystvakten. Målet var å fange opp flere migranter før de satte kursen over Middelhavet.

Samarbeidet har ført til at flere tusen flyktninger er blitt returnert til Libya. 

Mange observatører ser på den italienske operasjonen som et tiltak som for alvor kan være med på å demme opp for strømmen av migranter over Middelhavet.

Les også:  Høyreekstreme aksjonerte mot redningsbåt i Middelhavet

Asylsentre i Libya

Å etablere asylsentre i Libya har blitt diskutert i både Norge og Europa den siste måneden.

Frankrikes president Emmanuel Macron varslet i juli at han ønsket det allerede i sommer, men dagen etter kom kontrabeskjeden om at etableringen må vente grunnet sikkerhetssituasjonen i landet.

– Libya er en ikke-fungerende stat med interneringssentre med sterkt kritikkverdige forhold. Her er det systematiske overgrep, salg av mennesker til båtsmuglere og seksuelle overgrep, sa seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse til ABC Nyheter tidligere denne måneden.

Les også:   Anwar har bodd fem år i flyktningleir i Jordan

Populært