20 mindreårige er sendt til Europa for å utføre selvmordsoppdrag

Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
 Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter hevder at IS kommer til å overleve uansett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interpol har gått ut med en liste med navn på 173 IS-jihadister som skal være på vei til Europa for å utføre terrorangrep.

Den engelske avisen The Guardian skrev i juli at Interpol delte listen i mai med flere lands sikkerhetstjenester.

Avisen skriver at Interpols informasjon stammer fra amerikansk etterretning.

Alle de 173 som er på listen, skal ha valgt å utføre selvmordsoppdrag. Det skriver danske Berlingske. De skal ha fått referert innholdet på listen fra en person som har tilgang på den.

Minst 20 av personene som er på listen, skal være mindreårige. Den yngste er 15 år gammel. 132 er irakiske statsborgere. Fire skal være fra Syria, mens seks av navnene på listen skal være fra Europa. Land som Belgia, Nederland, Frankrike og Tyskland nevnes.

Les også: 27 IS-mistenkte pågrepet av Iran

– Overraskende få europeere

Ifølge en irakisk etterretningskilde skal tre mindreårige på listen allerede befinne seg i Tyrkia, med mindre de allerede har kommet seg lenger vest, skriver den belgiske journalisten Guy Van Vlierden, på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det overraskende er at det er så få europeere på listen, når det er en liste over folk som blir sendt til Vesten, sier terrorforsker Tore Hamming til Berlingske.

Han antyder at dette kan være tegn på at IS tror at disse personene enklere kan utføre terroraksjoner kontra hjemvendte fremmedkrigere med europeisk pass.

Lørdag tok syriske regjeringsstyrker og deres allierte, byen Al-Sukhnah. Dette var regnet som IS sin siste høyborg i Homsprovinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag skriver Svenska Dagbladet at ryktet om IS sin død er overdrevet. Det budskapet prøver IS å formidle, til tross for at de har blitt kjempet ut av Mosul og snart i Raqqa.

– Det viktigste budskapet i propagandaen er at IS kommer til å overleve uansett og at kampen fortsetter. Selv om den blir flyttet, sier Michael Krona, ekspert på IS-kommunikasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har fulgt nøye med på IS sin kommunikasjonsstrategi, sett bilder og filmer og lest deres artikler nesten daglig i tre år.

Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør. uttalte til ABC Nyheter i fjor at kampen mot IS ikke er over.

– Det vil uansett bli en evig kamp mot IS. De vil overleve og tilpasse seg som al-Qaida. Selv om de taper territorium vil de skaffe seg avdelinger i andre land, sa professoren ved Universitetet i Bergen.

«Den islamske staten» (IS):

* Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

* Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Les også: Skandinaviske IS-krigere tatt til fange

Kan komme til Norge

I juni skrev ABC Nyheter om en rapport som viste at IS sannsynligvis vil bruke barn for å utføre terror i Europa.

– Barna er såpass små at de ikke utgjør en umiddelbar fare, men dagen de returnerer til Norge har de behov for oppfølging, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen. Foto: PST
Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen. Foto: PST

Flere enn ti barn av Norges-tilknyttede syriafarere befinner seg i de aktuelle områdene, opplyser PST til ABC Nyheter.

Martin Bernsen opplyser at det kan ta flere år før de kommer tilbake til Norge, men at PST ønsker et fokus på hvordan norske myndigheter skal møte barna.

«Barn blir indoktrinert av både IS og familie fra svært ung alder. IS bruker utdanningssystemet og treningsleire. Applikasjoner og voldsspill benyttes for de minste barna.»

Slik konkluderer nederlandske myndigheter i en rapport om IS-barn.

Ifølge PST har rundt 100 menn og kvinner med tilknytning til Norge reist til konfliktområdet i Syria og Irak for å slutte seg til IS og andre terrorgrupper.

Les også:

IS drevet ut av halve Raqqa

Hjelpeorganisasjoner slår alarm om matmangel i Raqqa