Kina: Samtaler om Sør-Kinahavet kan starte i år

Kinas utenriksminister Wang Yi i Manila. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix
Kinas utenriksminister Wang Yi i Manila. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlinger om en ikke-aggresjonspakt for å avverge sammenstøt til havs kan starte i år, dersom «utenforstående parter» ikke blander seg, ifølge Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtaler om retningslinjer for oppførsel i de omstridte havområdene kan bli kunngjort når statslederne i Kina og de ti medlemslandene i Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN) møtes i november, ifølge Kinas utenriksminister Wang Yi.

Wang sier på en pressekonferanse under ASEANs møte i Manila at det kan skje dersom Kinas tre betingelser møtes. En av betingelsene går på at utenforstående parter, med henvising til USA, ikke blander seg inn. Kina har gjentatte ganger anklaget USA for å blande seg i territorielle konflikter.

Utenriksministre fra landene i Sørøst-Asia sa tidligere i august at de snarest mulig ønsker å starte forhandlinger med Kina om en ikke-aggresjonspakt. Forhandlingene skal holdes på bakgrunn av et rammeverk til en avtale som det ble enighet om i mai.

Kina har bygget kunstige øyer og en flystripe ved rev i Spratlyøyene. Landet er i konflikt med flere naboland over øygrupper og havområder i Sør-Kinahavet. Kravene bestrides av Brunei, Malaysia, Filippinene, Vietnam og Taiwan.

Ifølge en kilde på ASEANs regionalmøte førte uenighet om Sør-Kinahavet til at en felles kommunike fra utenriksministrene ikke ble ferdigstilt lørdag, slik det opprinnelig var planlagt.

Les også:

Kina oppfordrer Nord-Korea til å stanse rakettester

Sikkerhetsrådet skjerper sanksjonene mot Nord-Korea