Japan markerer atombomben i Hiroshima

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans statsminister Shinzo Abe og overlevende deltok på Hiroshimas markering av at det er gått 72 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det antas at 140.000 mennesker døde i Hiroshima i 1945. Titusenvis døde momentant, mens et stort antall døde i ukene og månedene fram til årsskiftet.

Da statsminister Shinzo Abe talte på den årlige markeringen, sa han at Japan håper å være en pådriver for en verden uten atomvåpen, på en måte der alle land er enige.

– For at vi virkelig skal klare å jobbe for en verden uten atomvåpen, trenger vi at både land med og uten atomvåpen deltar, sa Abe, og la til at Japan «er forpliktet til lede det internasjonale samfunn ved å oppmuntre begge sider».

Statsministeren sa ikke noe direkte om FNs historiske atomvåpenavtale som ble stemt fram i starten av juli. Avtalen forbyr land å skaffe seg eller bruke atomvåpen, men ingen av atommaktene deltok i forhandlingene.

Les også: Unike bilder av byen som forsvant

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da landene i FN stemte over om forhandlingene skulle starte i fjor, var et overveldende flertall for traktaten. Hele 123 av FNs 193 land ville ha i gang prosessen, men tungvekterne Storbritannia, Frankrike, Russland og USA stemte imot. Flere andre land, deriblant Japan, avsto fra å stemme.

Japanske tjenestemenn har kritisert avtalen, som de mener skaper større avstand mellom land med og uten atomvåpen.

I en hilsen fra FNs generalsekretær António Guterres i anledning markeringen, sier han at avtalen er et resultat av en «global kamp med fokus på at det ikke under noen omstendigheter er akseptabelt å bruke atomvåpen».

Les også:

Angret aldri Hiroshima

Hvordan ville det sett ut om Hiroshima-bomben «Little boy» traff din by?

Han overlevde to atombomber