Grufull FN-rapport dokumenterer 62 barnedrap i Kongo

Bildet viser et såret barn som flyktet til Lunda Norte i Angola, hvor FN-granskere i juni intervjuet 96 overlevende fra Kasai-regionen.
Bildet viser et såret barn som flyktet til Lunda Norte i Angola, hvor FN-granskere i juni intervjuet 96 overlevende fra Kasai-regionen. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 250 mennesker, av dem 62 barn, er drept på brutalt vis i Kongo, ifølge en FN-rapport. Frykten er at volden utvikler seg til omfattende etnisk rensing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten fra FNs granskere er basert på intervjuer med 96 mennesker som flyktet fra Kasai-regionen til nabolandet Angola som følge av volden.

– Teamet kunne bekrefte at 251 mennesker var offer for likvideringer og målrettede drap i perioden 12. mars til 19. juni, heter det i rapporten fra FNs menneskerettighetskontor fredag.

30 av de 62 drepte barna var under åtte år.

Flyktningene har fortalt om mennesker som ble brent levende, og rapporten inneholder bilder av overlevende med store arr og lemlestede kropper. Rapporten omtaler blant annet et sykehusangrep som krevde 90 menneskeliv i landsbyen Cinq, og en sju år gammel gutt som fikk fingrene skåret av.

Statsstøttet milits

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al-Hussein ber Kongos regjering innstendig om å handle umiddelbart for å hindre at volden utvikler seg til omfattende etnisk rensing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN anklager kongolesiske regjeringsstyrker, opprørsmilitsen Kamuina Nsapu og en ny, regjeringsstøttet milits som heter Bana Mura, for å stå bak en lang rekke forbrytelser.

– Overlevende har fortalt at de hørte skrik fra folk som ble brent levende og så sine kjære bli jaget og stukket ned, sier Zeid i en uttalelse.

Organisasjonen gir Bana Mura-militsen skylden for drapene på 49 av de 62 barna. Sju barn ble drept av den kongolesiske hæren og etterretningstjenesten, mens seks ble drept av opprørere fra Kamuina Nsapu, ifølge FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnesoldater drikker blod

I rapporten beskrives det også hvordan barnesoldater fra militsgruppen Kamuina Nsapu deltar i magiske ritualer der de drikker sine ofres blod fordi det skal gjøre dem uovervinnelige.

Både jenter og gutter er med i militsen, mange av dem skal være mellom 7 og 13 år.

I befolkningen er det en utbredt tro på at barna har magiske evner, noe som skaper stor frykt, ifølge FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne generelle oppfatningen kan delvis forklare hvorfor den dårlig utrustede militsen, som i stor grad består av barn, har vært i stand til å stå imot offensiver fra den nasjonale hæren i over et år, heter det i rapporten, ifølge nyhetsbyrået DPA.

80 massegraver

Volden i Kasai-regionen har sitt opphav i lokal misnøye, men har spredt seg til flere regioner og handler nå også om frustrasjon med den pågående politiske og økonomiske krisen i Kongo, ifølge International Crisis Group.

Den væpnede konflikten startet i fjor høst da myndighetene ikke ville anerkjenne Jean-Pierre Mpandi som en av de tradisjonelle høvdingene i den tidligere relativt fredelige regionen.

Mpandi mobiliserte sine egne til opprør mot sentralmyndighetene, men ble selv drept. Siden har volden økt ytterligere, og den katolske kirken anslår at rundt 3.300 mennesker er drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN er 1,4 millioner mennesker på flukt som følge av konflikten, og minst 30.000 har flyktet sørover til Angola. Hittil er det avdekket over 80 massegraver i den konfliktherjede regionen.

Det var i Kasai av den svenske FN-eksperten Zaida Catalán og hennes amerikanske kollega Michael Sharp ble bortført og drept i mars i år.

Konflikten i Kasai-regionen i Kongo:

* Kasai-regionen ligger sentralt i Kongo, øst for hovedstaden Kinshasa og sørvest for provinsen Nord-Kivu som i lang tid har vært herjet av krig.

* Kampene i Kasai brøt ut i august 2016 etter at en lokal høvding med tittelen Kamuina Nsapu ble drept i kamper med kongolesiske sikkerhetsstyrker.

* Siden har over 3.300 mennesker blitt drept. FN-granskere har avdekket mange massegraver i området.

* 1,4 millioner mennesker er blitt drevet på flukt, blant dem om lag 850.000 barn. Bare i juni måtte 60.000 mennesker forlate sine hjem.

* I en fersk FN-rapport beskrives brutale overgrep, der folk brennes levende, halshogges og får kroppsdeler skåret av.

* I løpet av den ett år lange krigen har det dukket opp mange grupperinger innen Kamuina Nsapu-militsen, som alle kjemper for ulike saker. Men alle kjemper samtidig mot myndighetene. Mange av militsmedlemmene er barn.

* En annen militsgruppe, Bana Mura, ble dannet i vår. Den skal ha fått våpen av lokale ledere og offentlig ansatte for å angripe folkegruppene luba og lulua. Medlemmene av Kamuina Nsapu-militsen tilhører disse folkegruppene.

(Kilder: BBC, UNICEF, OHCHR)